Fransa, Almanya ve Hollanda"nın kullanım süreleri bir yıl olan domuz gribi aşılarının bir bölümünü başka ülkelere satarak elden çıkarma uğraşında oldukları ifade ediliyor.

İtalyan gazetesi La Repubblica"da yayımlanan habere göre, domuz gribiyle mücadele çerçevesinde 675 milyon avro vererek 94 milyon doz aşı alan Fransa, bu aşıların 300 binini Katar"a, 9 milyonunu Dünya Sağlık Örgütüne sattı. Mısır ile 2 milyon dozluk aşı satımında mutabakat sağlayan Fransa"nın Meksika, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna ile de görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi. Nüfusu 65 milyon civarında olan Fransa"nın, elindeki domuz gribi aşılarının 70 milyon dozunu bir an önce satarak eritmeyi hedeflediği kaydedildi. Fransa Sağlık Bakanlığı nezdinde A/H1N1 virüsüyle mücadele amacıyla oluşturulan kriz ünitesinin sözcüsü Gerard Gachet, La Repubblica"daki demecinde, “Başlangıçta iki doz aşılama öngörülüyordu. Uzmanlar bir dozun yeterli olacağını belirttiklerinde biz aşıları almış durumdaydık. Bir başka sorun da, hükümet olarak yürüttüğümüz kampanyaya karşın şu ana dek sadece 4 milyon 600 bin kişi aşı yaptırdı” dedi. Gachet, domuz gribi aşısının bir dozunun halihazırdaki fiyatının 6,25-10 avro arasında değişebildiğine işaretle, “Biz aşıları aldığımız fiyattan satmaya razıyız. Ama ortada bir rekabet söz konusu olduğu için tabii ki pazarlık payı da var” diye konuştu.

Müşteri arıyorlar

Yaklaşık 50 milyon doz aşı satın alan Almanya"nın da elindeki aşıların büyük bölümünü satışla eritmek için Kosova, Moğolistan ve Maldiv Adaları gibi ülkelerle görüştüğü belirtildi. Hollanda ise elindeki 34 milyon doz aşının 19 milyonunu satmak istiyor. La Repubblica"daki habere göre, öngörülen şiddette bir salgın yaşanmaması, vatandaşların domuz gribi aşısına fazla ilgi göstermemelerinde önemli bir rol oynadı. Haberde, 24 milyon doz aşı satın alan İtalya"da henüz sadece 800 bin kişinin aşı yaptırdığına, İspanya"nın da satın aldığı 13 milyon doz aşının sadece çok küçük bir miktarını kullandığına işaret edildi.

Uzmanlar Harvard"a çok kızdı

"Hala aşı olmalıyız diyorum" Prof. Hande Harmancı (Dünya Sağlık Örgütü)

“Pandemi başladığı zaman bu hastalığın ne kadar şiddetli bir hastalık olacağının bilmek mümkün değil. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olaya halk sağlığı açısından bakarak önlemini aldı ve ne gerekiyorsa yaptı. WHO çok şiddetli bir pandemiyi öngörüyordu. Pandemi başladığı zamanda biz tüm tedbirleri devreye soktuk. Pandeminin şiddeti giderek ortaya çıkacak ve önlemler de bu doğrultuda dengelenecekti. Nitekim böyle yapıldı. Halk sağlığının kaderi budur. Ama hastalık ortaya çıkarda tedavi olursa o zaman insanlar hastalığın ortaya çıktığını anlar. Aşılar e llerinde kalacaksa bu aşılar sonuçta biyolojik ürünler ve son kullanma tarihleri var kendi sağlık planları doğrultusunda böyle bir karar almalarını çok yadırgamamak gerekir. Ama domuz gribi hala öldürücü bir hastalık ve insanların aşı olması gerekir. ”

"Oturduğu yerden konuşuyorlar" Prof Dr Mustafa Bakır, Marmara Ünversitesi

Pediatrik Enfeksiyon Bölüm Başkanı

“Harvard"ın hocaları neden bu açıklamayı 4-5 ay önce yapmadılar, çünkü ne olacağını bilmiyorlardı. Kimse bilmiyordu bu salgının gidişatını. Siz toplum sağlığını yönlendiren bir kurum değilseniz her şey eleştirebilirsiniz, dünya sağlık örgütünü, sağlık bakanlıklarını, bilim kurullarını.. İş işten geçtikten sonra ” bu salgın abartıldı “ demeyi herkes bilir. Umarım Harvard"ın dediği doğrudur bu iş abartılmıştır. Umuyorum ki bu aşı kampanyası amacına ulaşmamıştır ve iyi ki ulaşmamıştır, çünkü gerek olmamıştır. Oturdukları yerden aradan 5 ay geçtikten sonra bunları söylemek kolay, Amerika"da pandemi inişe geçtikten sonra reprospektif olarak bu yorumları yapmak çok kolaydır. Bilim insanları korunmalıyız görüşüne varırken Harvard konuşmuyordu./millet haber