Baykal'ın istifasından büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Baytok, 'En büyük sınavı eşim Can veriyor. Ailemiz, eşimin ailesi, hep beraber kenetlendik' dedi. Kaset için yorumu 'Çok çok iğrenç bir komplo' oldu

Montaj olup olmadığı tartışmaları süren kaset siyasetin gündemini değiştirirken, görüntülerindeki kişi olduğu iddia edilen CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok AKŞAM'a konuştu. Bu süreçte yaşadıklarını, eşine yönelik iddiaları ve aile dayanışmasına ilişkin sorulara Baytok içtenlikle yanıt verdi.

Yaşananlar ve iddialar aileye nasıl yansıyor?

Eşim Can bu süreçte en büyük sınavı veren kişi oldu. Tam bir dayanışma, müthiş bir sevgi bağı ile birbirimize bağlıyız. Kızım Hazal da öyle... Aile olarak kenetlenmiş durumdayız. Kız kardeşim, benim annem, Can'ın annesi yani diğer annem hep beraber destek verdi.

Bu süreçte beraber misiniz?

Sürekli olarak beraberiz. Mekan olarak bir arada olmadığımızda da gün içinde sürekli arayıp dayanışma sergiliyoruz.

DAYANIŞMA GÜCÜ

Tüm aile bir sınav mı yaşıyorsunuz?

Önemli olan bu geniş ailemin; -akrabalık bağı ile bağlı olduklarım da var, uzun süredir arkadaş/dost olduklarım da var- böyle bir zamanda verdiği güçtür. Bu sergiledikleri büyük dayanışma bana müthiş bir güç kattı. CHP ailesinin dışında kalan ailemi kastediyorum. Bu müthiş bir insanlık sınavıdır; anladım ki, büyük ailemin gözünde ben bu büyük sınavı başarıyla geçmişim. Birlikte üniversitede halk oyunları oynadığım arkadaşlarımdan, 20-30 yıllık dostlarıma destek verdiler, katkı sundu. Bu olağanüstü bir duygu.

Eşiniz Can Baytok'un ticari hayatında sıkıntılar yaşadığı belirtiliyor.

Doğrudur Can iş bakımından sıkıntılar yaşıyor. Hatta bir akrabamız kendisine şunu demiş: 'Nesrin CHP'de çalışmaya başladığında sen genel müdürdün. Zamanla Nesrin işinde yükseldikçe senin de iş hayatında sıkıntıların büyüdü.' Gerçekten de 90'lı yılların başında Can özel bir şirkette genel müdürlük yapıyordu ve işleri de iyiydi.

AİLECE SIKINTILARI GÖĞÜSLÜYORUZ


Sonra mı bozuldu işleri?

Türkiye'de iş yapmak zaten sıkıntılıdır. Eğer siyasetçi eşi iseniz bu iki kez sıkıntılı demektir. Çünkü o zaman yasalara uygunluk bir yana etik dışına da çıkamazsınız. Benim CHP'deki nüfuz alanımda Can'ın hiçbir ayrıcalığı olmadı. İşin önünden bile geçemedi. CHP'li belediyelerden iş aldığı iddiaları tamamen yalandır, alakası yoktur. Bu iddialara ilişkin dava açacağız. Bu son 20 yıl içinde; CHP'nin yüzlerce belediyesi içinde, sadece 2003'te Şişli Belediyesi'nin birkaç bilgisayar alım ihalesine girdi. O zaman Belediye Başkanı'nın da (Mustafa Sarıgül) isteği doğrultusunda, geçmişte girdiği ihalelerde verdiği tekliflerdeki fiyatı da oldukça aşağı çekerek, yani cüzi fiyatlarla bu ihalelere girip bir miktar bilgisayar sattı.

Eşiniz ticari açıdan krizde mi?

Türkiye bir kriz yaşıyor. Bu çerçevede Can da çeşitli sıkıntılarla boğuşuyor. Aile olarak bu sıkıntıları göğüslüyoruz. Biz bunların da üstesinden geleceğiz.

CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu Başkanlığı'ndan istifa edecek misiniz?

Bu tür konuları sonra değerlendireceğim.

Sayın Baykal kaset için 'komplo' tabirini kullandı. Sizin birtanımlamanız var mı?

Evet, çok çok iğrenç bir komplo.

UZARSA AĞLAYACAĞIM

Son olarak siz Sayın Baykal'ın istifasını nasıl karşıladınız?

Büyük... Çok çok büyük bir üzüntü içindeyim. Eğer biraz daha uzatırsanız ben de ağlayacağım. O nedenle, 'bu kadarı yeterli' diyorum.