Şirketinden zimmetine para geçirmek suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir hakkındaki kararı temyize götürecek.

Nadir’in avukatlık şirketi Bark & Co’dan yapılan açıklamada, kararın temyize taşınacağı bildirilerek, “Karardan dolayı Nadir büyük hayal kırıklığına uğradı” denildi. İngiltere’nin başkenti Londra’nın güneydoğusunda bulunan Belmarsh Hapishanesi’ne konulan 71 yaşındaki Nadir’in gelecek ay yargıç karşısına çıkarak mal varlığını açıklaması bekleniyor. Mal varlığının açıklanmasıyla, Nadir’in, Ağır Dolandırıcılıkla Mücadele Ofisi’nin (SFO) mahkeme masrafları ile sahibi olduğu Polly Peck şirketinin hissedarlarının tazminat taleplerini karşılamak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Mahkeme kararı İngiliz basınında geniş yankı bulurken Times gazetesi, Nadir’in önceki günkü duruşmada kararın açıklanmasının ardından, Yargıç Holyrode’a teşekkür ettiğini, eşi Nur Nadir’e dönerek “hoşça kal” dediğini ve gazetecilere gülümsediğini yazdı.

Times, Nur Nadir’in KKTC’ye dönmeyeceğini ve eşini Belmarsh Hapishanesi’nde ziyaret etmek için başvurduğunu da kaydetti.

İngiliz basını, Yargıç Holyrode’un kararı açıklarken “Zengin bir adamdın ancak aç gözlülükle para çaldın. Şirketin başarısı büyük ölçüde senin başarındı. Fakat şirketin parası senin paran değildi” dediğini aktardı. BBC de Nur Nadir’in eşinin suçsuz olduğunu savunarak “Eşim küresel bir şirket yaratan, dâhi bir işadamı. İngiliz adalet sistemine güveniyoruz ve hatalardan dönülmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dediğini bildirdi.

Asil Nadir, Londra’daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 7 ay süren davadan önce 2010 yılında KKTC’den Londra’ya dönmüştü. Nadir, sahibi olduğu Polly Peck şirketinin kayyuma devredilmesinin ardından 1993 yılında KKTC’ye kaçmıştı.