İş adamı Halis Toprak"ın 7 kızı, babalarının vesayet altına alınması için mahkemeye başvurdu.

Kızları Aynur Toprak, Şükran Toprak, Ayfer Toprak, Mine Toprak, Ayla Zengin Toprak, Aysel Duruk ve Sevgi Toprak Tunga"nın avukatı Burhan Apaydın, Sarıyer Adliyesi"ne gelerek, 1. Sulh Hukuk Mahkemesi"ne Halis Toprak"ın vesayetinin kaldırılması istemini içeren dilekçeyi verdi.

Dilekçede, 71 yaşındaki Toprak"ın 12 çocuk sahibi olduğu ve Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı sırada Kuşadası"nda kendisinden 54 yaş küçük 17 yaşındaki Nazlıcan adlı "kız çocuğuyla" evlendiği ifade edildi.

Bu yaştaki bir kişinin kendi torunlarından bile küçük bir "kız çocuğu" ile evlenmesinin toplumda büyük tepki topladığına dikkatin çekildiği dilekçede, evliliği "Türk toplumunun aile kavramının kutsallığı ve ahlak anlayışına aykırı düştüğünden Toprak"ın adeta toplum dışına itildiği" kaydedildi.

Dilekçede, şu ifadelere yer verildi: "Her ne kadar Toprak"ın evlendiği kız çocuğunun ailesinin muvafakat vermiş ve Kuşadası Sulh Hukuk Hakimi 17 yaşından küçük çocuğun evlenmesine izin vermişse de Medeni Kanun"a göre böyle bir izin "olağanüstü bir hal"in mevcudiyeti şartına bağlanmış ise de Halis Toprak"ın çok acele olarak evlenmesinde olağanüstü halin ne olduğu tespit edilmiş değildir. İşini gücünü bırakıp Kuşadası"nda balayı yaşama durumuna geçip Toprak Holding"in yönetimsiz bırakılması sonucunda taahhüt olunan borçlar da ödenmeyince ve holding yönetimsiz kalınca TMSF tarafından holding ve holdinge bağlı olan şirketlere ve şirketlerle birlikte tüm gayrimenkullere el konularak Halis Toprak"ın elinden holdingle ilgili tüm yetkileri alınmıştır."

-"ZÜĞÜRT AĞA"-
Evlilik olayının basın ve yayın organları ile televizyon programlarında yer alarak, "maruf bir vaka" halini oluşturduğu savunulan dilekçede, şunlar kaydedildi: "Bilindiği üzere hukuk mahkemeleri, usul kanununa göre maruf vakıaların ayrıca kanıtlanmasına gerek olmamakla beraber Hürriyet gazetesinin 26 Temmuz 2009 tarihinde manşetten verdiği "TMSF"den ağaya düğün hediyesi" başlıklı yazısı içeriğinde geniş olarak anlatılmıştır. TMSF ile daha önce yapılan borç ödeme programı da böylece işleyemez hale gelmiştir. Konu Türk medyasının diğer yayın organlarında da ele alınarak meşhur bir filmin ismi olan "Züğürt Ağa" deyimi kullanılarak Halis Toprak aciz ve zavallı bir tip olarak nitelendirilmiştir. Bu durumda Halis Toprak"ın bundan Toprak Holding"i yönetemeyeceği ve özellikle TMSF"ye karşı yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği gerekçesiyle kendisinin de daha zor ve tehlikeli hallerin içine düşmemesi, tehlikelerden korunması için vesayet altına alınması talebinde bulunulmaya ihtiyaç hasıl olmuştur." Türk Medeni Kanunu"nun 406. maddesi uyarınca kişinin vesayet altına alınma şartlarının Halis Toprak için oluştuğu öne sürülen dilekçede, Toprak"ın yaşam tarzının normal olmadığı, bu nedenle kendisine, ailesine ve Toprak Holding"e telafisi çok güç zararlar verdiği iddia edildi.

Dilekçede, Halis Toprak"ı ve Toprak Holding"i yönetmek için bir veya birkaç vasinin tayin edilmesi gerektiği belirtilerek, Toprak"ın kızları Aysel Duruk ile Aynur Toprak"ın şirket ve holding yönetimi ve TMSF ile anlaşma ve görüşme konularında deneyim, bilgi ve kabiliyete sahip oldukları kaydedildi.

Avukat Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toprak"ın evliliğinin iptali ve vesayet altına alınması davalarının, olayın kamu vicdanında yarattığı rahatsızlık nedeniyle adli tatilde görülmesini talep ettiklerini söyledi.