Arınç: Asil bir ailenin evladıydı, siyasette iz bıraktı. Demirel: Bizim için kardeş mesafesindedir. Başından sonuna kadar aziz babasının hatıralarıyla doluydu.
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu ve eski milletvekili Aydın Menderes'in vefatı birlikte siyaset yaptığı insanları da derinden üzdü.

NTV canlı yayınına telefonla katılan Refah Partisi'nde birlikte çalıştığı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Menderes'in ardından şunları söyledi:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:
Allah rahmet eylesin, Allah cennetine koysun. Son zamanlarda Ankara Atatürk Hastanesi’nde yattığını biliyordum ama kısmet olmadı ziyaret edemedim. Yurtdışı gezim ve bütçe görüşmeleri nedeniyle. Haberi aldım, çok üzgünüz. Bizden daha yaşça büyük, siyasi tecrübe bakımından çok daha güçlüydü. Güzel bir ailenin, güzel bir evladıydı. Demokrasi şehidi de diyebiliriz. Türk halkının gönlünde taht kuran ve zulmen idam edilen bir başbakanın oğluydu.

'MECLİS BAŞKANLIĞINA ADAY GÖSTERDİK'
Siyasi çalışmalarına dışarıdan şahit oluyordum, takip ediyordum ama onunla arkadaşlığımız, yan yana çalışmamız 24 Aralık 1995 seçimlerinde milletvekilliği seçilmemizle başladı. Parlamentoda çok iyi bir beraberliğimiz oldu. Kendisine hep saygı duyduk. Kibar, çok onurlu bir insandı. Yakın siyasi tarihi çok iyi biliyordu, çok iyi tahlilleri vardı. Rahmetli Erbakan Hoca da kendisine çok saygı ve sevgi duyardı. 24 Aralık 1995'te parlamentoya girdik ama ardından Doğru Yol ve Anavatan Partisi hükümeti kuruldu. Biz onu Meclis Başkanlığı'na aday göstermiştik. Belki de ilk sükutu hayale o zaman uğradık. Hepimiz düşünüyorduk ki; Menderes gibi bir babanın evladına DYP ve ANAP’lı vekiller de mutlaka oy verecekler. Menderes’in oğlunun Meclis Başkanı olmasının da ayrıca bir anlamı vardı. Ama yazık ki oylarını vermediler. Hükümet programı üzerine muhteşem bir konuşma yapmıştı. Çok kısa süren bir koalisyon hükümetinin programını eleştirdi. Hükümet güvenoyu aldı.

Refah Partisi olarak milletvekilleriyle Antalya'da bir toplantı yapacaktık. Hepimiz sabah yola çıkmıştık. Afyon’da mola verdik. Onlar biz hareket ediyoruz dediler, biz de sonra kahvaltımızı bitirdik. Sandıklı'ya geldiğimizde o kalabalığı görünce dediler ki; “Sayın Aydın Menderes’in aracı kaza yaptı.” Felçli haline rağmen yazı yazan, konuşma yapan, Türkiye'nin meselelerine uzak kalmayan bir insandı. Güzel hatıralarımız vardı. Asil bir ailenin evladıydı, siyasette iz bıraktı.

'BİZİM İÇİN KARDEŞ MESAFESİNDEDİR'
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:
Kendisiyle konuşanların hepsi kendisinden bir sağduyu insanı olarak bahseder. Nihayet aklıselimi temsil eden bir insandır. Tabii ki onun da ızdırapları vardır. Türkiye’de çok talihsiz bir zamanda yapılan siyaset kendisini üzen hususlar ihtiva ediyordu. Ama çok düzgün, temiz, güzel bir insandı. Bizim için kardeş mesafesindedir. Başından sonuna kadar aziz babasının hatıralarıyla doluydu. Kendisiyle de bir süre siyaset yapma imkanı buldum. Allah rahmet eylesin.

'ÇİLELİ BİR AİLENİN ÇİLE ÇEKMİŞ BİR EVLADIYDI '
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Menderes'in hayatını kaybettiği Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Çiçek, ''Rahmetli Aydın Menderes, vatanı ve milleti için, ülkemizin ve insanımızın mutluluğu ve refahı için hizmet etmiş ve karşılığında da bedelini idam sehpasıyla ödemiş çileli bir babanın; eşinin, çocuklarının acısını uzun yıllar çekmiş yüreğinde hissetmiş yine çileli bir annenin ve ailenin ve aynı şekilde uzun yıllar çile çekmiş bir evladıydı'' diye konuştu.

Menderes'e Allah'tan rahmet dileyen Çiçek, şunları söyledi:

''Kendini yakinen tanıyoruz. Uzun yıllar hukukumuz da oldu. Gerçekten ismi gibi aydın ve aydınlık fikirlerin sahibiydi. Çok değerli bir siyaset adamıydı. İnşallah Allah ailesiyle beraber, babasıyla, annesiyle, kardeşiyle beraber onu cennetinde buluşturur. Cenabı Hak'tan bunu temenni ediyorum. Mekanı cennet olsun. Milletimizin, ailesinin ve sevenlerinin başı sağolsun, söylenecek budur. Onun Fatihalarla inşallah yarın öğleyin Hacıbayram Camii'nde namazını kılacağız. Pazar günü de öğle namazında Fatih Camii'nde cenaze namazı kılınacak. Hakkın rahmetine böylece uğurlamış olacağız. Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun.''

''Menderes'in ölüm nedeniyle ilgili bir bilgi alıp almadığının'' sorulması üzerine Çiçek, ''Sebebinin bir önemi yok artık bu saatten sonra, hayır dua etmekten başka...'' dedi.

Çiçek, ''Ölümünden önce Menderes ile görüşme fırsatının olup olmadığının'' sorulmasına karşılık ise ''Sizin haberiniz olmadan geldim, daha evvel buraya başhekim bilir. Biraz böyle işleri kapalı götürüyoruz. O zaman da zaten sıkıntı çekiyordu. Hakkın takdiri budur, buna razı olmak ve hayır dua etmek lazım. Hayırla yad etmek lazım. Allah rahmet eylesin'' diye konuştu.

''Cenaze törenine katılıp katılmayacağının'' sorulması üzerine de Çiçek, cenazeye katılacağını kaydetti.

'BABASININ YOLUNDA VE İZİNDE CESARETLE YÜRÜDÜ'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Menderes'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Başbakan Erdoğan'ın mesajı şöyle:

''Çok değerli siyaset adamı, mütefekkir, yazar ve demokrasi şehidimiz merhum Adnan Menderes'in bu millete emaneti olan Aydın Menderes'in Hakka yürümüş olmasından dolayı milletçe çok büyük bir hüzün ve teessür içindeyiz.

Kendisine Allah'tan rahmet, muhterem eşine, ailesine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Aydın Menderes, bu millete çok büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük eserler kazandırmış, milletin gönlünde kendisine silinmeyecek bir iz bırakmış, babası merhum Adnan Menderes'in mirasını tüm yaşamı boyunca büyük bir onurla ve şerefle taşımıştır.

O, babasından devraldığı ruh, ilham ve cesaretle, Türkiye'nin kalkınmasına, ilerlemesine, demokratikleşmesine çok önemli katkılarda bulundu.

Merhum Adnan Menderes'in, haksız ve hukuksuz idamına rağmen, Aydın Menderes, demokrasi, özgürlük, kalkınma mücadelesinden asla geri durmadı. Hiçbir tehdide boyun eğmeden, babasının yolunda ve izinde cesaretle yürüdü. Milletin büyük bir sevda ve ahde vefayla bağlandığı babasının hatırasını son nefesine kadar yaşattı.

İnanıyorum ki aziz milletimiz, kendisine hizmet eden merhum Adnan Menderes gibi, onun yolundan ve izinden cesaretle yürümüş olan merhum Aydın Menderes'i de hayırla, minnetle ve vefayla yad edecek, Aydın Menderes'in hatırasını yüreğinde her daim taşıyacaktır.

Dostum ve kardeşim olarak kabul ettiğim, kendisiyle yol arkadaşlığı yaptığım, aynı yolda olduğu kadar aynı istikamette yürüdüğüm Aydın Menderes'e bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı temenni ediyorum.''

Başbakan Erdoğan, Menderes'in eşi Ümran Menderes'e bir başsağlığı telgrafı göndererek de üzüntülerini bildirdi.