Çom, aşı temininde son aşamaya gelindiğini belirterek, "28 milyon vatandaşımız aşılanacak" dedi.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, aşının 6 aylık çocuktan 24 yaşına kadar olanlara ve 65 yaşın üstündekilere öncelikli olarak yapılacağını söyledi. Çom "Kalp, tansiyon, şeker, böbrek, akciğer gibi kronik hastalığı olanların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için aşı olmaları gerekiyor. Bu tür hastalıklara sahip olanların şimdiden bulunduğu ilde aile hekimi varsa aile hekimlerine değilse sağlık ocaklarına gidip aşı geldiğinde haber vermeleri için isimlerini yazdırmaları gerekiyor" dedi. Çom, hamileler, sağlık çalışanları ve güvenlik personelinin de öncelikli grup arasında yer alacağını söyledi.

OKULLARDA EĞİTİM

Sağlık Bakanlığı'nın, Türkiye'de, "domuz gribi" olarak da anılan H1N1 virüsü salgınına karşı aldığı tedbirler kapsamında, yeni "afiş, poster, broşür, spot film" gibi iletişim materyalleri hazırlatıldı, okullar için eğitim programı planlandı. Okullarda bu konudaki eğitimin Kasım ayı başına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, domuz gribine yönelik kış mevsimi öncesinde ek ve yeni önlemlerin alınmaya devam ettiğini söyledi.


LABORATUVAR OLUŞTURULACAK

Dr. Çom, daha önce sınır kapılarında alınan termal kamera gibi önlemlerin uygulanmasına devam edileceğine işaret ederek, tüm tespit edilen vakaların temaslı olduğu kişilere ulaşıldığını ve bunların takibinin yapıldığını bildirdi. Dr. Çom, şöyle konuştu:

"Hastalığın tespitine yönelik yeni laboratuvarlar oluşturulması çalışmaları sürmektedir. Okullar için de eğitim programı hazırlanıyor. Kasım ayı başına kadar okullarda eğitimlerin tamamlanması hedefleniyor. Bunun yanında aşı alım kampanyaları yapılmaktadır. Riskli grupların aşılanması planlanıyor. Bu ay içinde ilk aşıların ülkemize ulaşması bekleniyor."


ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, belirledikleri domuz gribine karşı alınacak kişisel önlemleri ise şöyle sı raladı: "Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatınız. Mendili kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrası ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat edin.

Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durun. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın."


28 milyon kişiye aşı

Hasta olan tüm vatandaşlara ücretsiz ilaç sağlandığını anlatan Dr. Çom, "Aşı temini son aşamaya geldi. Bunun için gerekli bütçe sağlandı. Pandemi Yürütme Kurulu'ndaki akademisyenlerin belirledikleri risk grupları öncelikli olmak üzere 28 milyon vatandaşımız aşılanacak" dedi. Dr. Çom, Türkiye'de bugüne kadar 452 domuz gribi vakası tespit edildiğini, bunlardan halen tedavisi süren herhangi bir kişi bulunmadığını sözlerine ekledi./yeni şafak