Bilim insanları, video paylaşım sitesiYouTube'daki yemek tariflerini izleyerek robotlara yemek yapmayı öğreten bir program geliştirdi. Program, yemek tarifi görüntülerini robotların anlayacağı bir dile çeviriyor. ABD'li Maryland Üniversitesi ve Avusturya merkezli araştırma kurumu NICTA'nın ortak çalışması olan algoritma, robotlara 'kendi kendine öğrenebilme' kapısı açıyor. YouTube'daki 88 yemek tarifi videosunu ele alan araştırmacılar, videolardaki talimatları, bu program sayesinde robotlara aktarıyor. Robotlarsa komut şekline dönüştürülmüş talimatları uyguluyor.

Projenin mimarları, "İnsanları izleyerek hareket öğrenme yetisi, yapay zekâ geliştirme çalışmalarının önündeki en büyük engellerden biri. Aşçılık faaliyeti de çok çeşitli hareketler içeriyor. Geleceğin robotlarının bu hareketleri kendi kendilerine öğrenmesi gerekecek" açıklamasında bulundu. Açıklamada "Henüz ilk adımlarını attığımız bu buluş sayesinde, robotların internetteki videoları izleyerek bir şeyler öğrenebileceğine inanıyoruz" ifadeleri yer aldı. Şimdilik sadece ön tanıtımı yapılan projenin tamamı, bu ay ABD'nin Teksas eyaletinde 29'uncusu gerçekleşecek olan Yapay Zeka Geliştirme Konferansı'nda basına açıklanacak.

'ROBOTLAR İNSAN IRKI İÇİN TEHLİKE'

Oxford Üniversitesi tarafından 2013'te yayımlanan bir makalede de "Önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde fastfood restoranların yemek hazırlayıp servis etme işi tamamen robotlara kalacak" öngörüsü yer almıştı. Kimi bilim insanlarıysa yapay-zeka çalışmaları hakkında tedirgin edici yorumlarda bulunuyor. Çağımızın en tanınan fizikçilerinden Stephan Hawking geçtiğimiz ay BBC'ye verdiği röportajında "Yapay-zeka geliştirme çalışmaları, önümüzdeki dönemde insan ırkını tehlikeye atabilecek seviyeye gelebilir" ifadelerine yer vermişti.