Bursa Vali Yardımcısı Halis Arslan, yaptığı açıklamada, toplumsal bir yara olan sokakta yaşayan veya sokakta çalıştırılan çocuklarla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bursa genelinde sokakta yaşadığı tespit edilen yaklaşık 10-15 çocuk bulunduğunu, bu çocukları sokağın tehlikelerinden uzak tutmaya, sorunlarıyla ilgilenmeye çalıştıklarını belirten Arslan, ''Bu çocukları, tehlikelerden korumak için belirlediğimiz otellerde barındırıyoruz. Konaklama ücretleri Valilik tarafından karşılanıyor. Yemeklerini de yine belirlediğimiz lokantalarda yiyorlar'' diye konuştu.

Arslan, söz konusu çocukları, hayatlarının değişmesi için iş garantili kurslara gönderip, meslek sahibi yapmaya çalıştıklarını dile getirerek, ''Bazılarını işe soktuk. Ama dayanamayıp kaçıyorlar, çabuk vazgeçiyorlar. Sokakta kalmamaları için biz gereken yardımı yapıyoruz. Ancak zorla da tutamayız'' dedi.

Bursa'da sokakta yaşayan çocuklara Kurban Bayramı dolayısıyla 250-300 YTL'lik yardımlar yapıldığını, kıyafet, ayakkabı, mont alındığını ve cep harçlığı verildiğini anlatan Arslan, şunları söyledi:

''Ancak bunların yeterli olmadığını, çözüm olmadığını biliyoruz. Onların rehabilite edilmeleri gerekiyor. Bunun için de tesisleşme şart. Bu arada, anneleri ve babaları tarafından, sokağa itilen, kazanç beklenen çocuklar var. Çocuklarını ekonomik yönden istismar eden bazı aileler bulunuyor. Bunların da sayısı emniyet kayıtlarına göre 500 civarında. Bu çocuklara yönelik olarak 'Sevgi Köyü'müz var. Yaz aylarında birçok etkinlik yaptık burada.''

Bursa Vali Yardımcısı Halis Arslan, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, bu çocuklardan alış veriş yapmamalarını, ayakkabı boyatmamalarını, araçlarının camlarını sildirmemelerini istedi. Bu şekilde para kazanmanın çocuklara cazip geldiğine dikkati çeken Arslan, böylece çocuğun okulu bıraktığını, sokağın çekiciliğine kapıldığını ve zamanla da madde kullanmaya başladığını söyledi.

Vali Yardımcısı Arslan, sözlerini, ''Sokakta çalışan, çalıştırılan çocuk sorununun önüne geçemezsek, ileride bu çocuklar uçucu madde kullanmaya, sokakta yaşamaya başlayacaklardır. Biz, 'Sevgi Köyü'nde kollarımızı açmış onları bekliyoruz'' diye tamamladı.


HABER 7