Bakan Şahin'i, Avrupa Parlamentosunun Hollandalı üyesi Emine Bozkurt makamında ziyaret etti. Şahin daha sonra da KA.DER üyelerini kabul etti.
 
Ziyarette konuşan Bakan Şahin, kendisinin TBMM'deki Töre ve Namus Cinayeti Araştırma Komisyonu başkanlığının birebir takibini yapan Emine Bozkurt'u yaklaşık 5 yıldır tanıdığını belirerek, AB süreci raporlarının hazırlanmasında Bozkurt'un çok yardımcı olduğunu bu nedenle kendisine minnettar olduğunu dile getirdi.
 
AB süreci kapsamında gelinen noktanın önemli olduğunu, zamanın ruhunun yakalanması, değişen dünya veTürkiyedüzeninde halkın talepleri ve sorunlarını çözümlemek için buna uygun bir eylem planı oluşturacaklarını anlatan Bakan Şahin, kendi raporlarını hazırladıklarını bildirdi.
 
Eğitimin önemini vurgulayan Şahin, temel eğitimde kız ve erkek çocuklarında fırsat eşitliğini yakaladıklarını ve kız çocuklarının eğitim oranının 98,22, erkeklerde ise bu oranın 98.60 olduğunu bildirdi.
 
Amacın yüzde 100 okullaşma olduğunun altını çizen Şahin, aradaki farkın kapatılabilmesi için de anayasanın getirdiği çok ciddi bir pozitif ayrımcılık politikaları üretildiğini söyledi.
 
Temel eğitim yaşını geçirmiş ama eğitimi yarım kalmış kızların okullaşmasını tamamlamak için çaba sarf ettiklerini anlatan Şahin, ''Anne Kız Okuldayız'' Projesi ile okuma yazması olmayan annelerin okullaşmasını önemsediklerini ve 824 bin yetişmiş, okuma zamanı geçmiş kadının okuryazarlık belgesi ve sertifika almasını sağladıklarını söyledi. 
 
Şahin, yoksulluğun eğitimde engel olmaması için çalıştıklarını, taşımalı eğitim için 9. sınıflara devlet desteği verildiğini, 323 bin 971 kız çocuğunun da taşımalı eğitimden istifade ettiğini kaydetti.
 
''Fırsat eşitliğinin önündeki en büyük engel, eğitim'' diyen Şahin, şiddetle mücadele ile ilgili olarak kayıt dışında olan ancak şimdi kayıt altına alınmış, devletin ''Kol kırılır yen içinde kalır'' anlayışından çıkarak aile içi sorunlarını da sosyal anlamda devlet meselesi olarak gördüğünü belirtti.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur ve gereği yapılmalıdır'' dediğini hatırlatan ve 2008 yılında çıkarılan genelge ile önemli bir siyasi iradenin oluştuğunu anlatan Şahin, bugün gelinen noktada yasal altyapının güçlendirilmesi ile ilgili çalışmayı tamamladıklarını, STK, barolar ve mahkemeler ile paylaşıldığını söyledi.
 
Şahin, parlamento açıldığı zaman bunun Bakanlar Kuruluna götürülebileceğini kaydetti. Şahin ayrıca çocuk istismarı ile ilgili hukuki çalışmalara başlandığını da bildirdi.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 21 Eylül'de bir kurultay yapılacağını ve konunun uzmanlarının bir araya geleceğini de belirterek, hazırladıkları raporu Emine Bozkurt'a verdi.
 
-''SIFIR TOLERANS''-
 
Avrupa Parlamentosunun Hollandalı üyesi Emine Bozkurt ise bir şeyler yapmak için iyi bir zaman olduğunu belirterek, ''Yepyeni bir hükmet, yepyeni bir bakanlık, yepyeni bir bakan ve Avrupa Parlamentosunda Türkiye'de kadın hakları ile ilgili yepyeni bir rapor'' dedi.
 
Ankara'da 7 bakan ile görüşmeleri olduğunu anlatan Bozkurt, hükümetin konuyu ciddiye aldığını ve yeni projeler ortaya koyduğunu söyledi.
 
Kadın haklarının Avrupa Birliği için önemli olduğunu söyleyen Bozkurt, kendi raporunu bu ayın sonunda bitirerek Avrupa Parlamentosuna sunacağını anlattı.
 
''Kadına şiddete yönelik sıfır tolerans gerekiyor Türkiye'de. Mesela işkence için de uygulandı sıfır tolerans ve gerçekten de faydasını gördü'' diyen Bozkurt, cezaların artırılabileceğini söyledi. 
 
Bozkurt, sorunun çözülmesi için ''cinsiyetler ittifakı'' kurularak sorunların birlikte çözülmesinin mümkün olacağını kaydetti.
 
-SORULAR-
 
Bakan Şahin, Sosyal Destek Uzmanı Projesi ile ilgili bir soru üzerine, aile hekimi gibi her aileye birer sosyal destek uzmanı tahsis edilecek projede, sistemin nasıl kurulacağı, kimlerin ne şekilde görev alacağı, alımların nasıl olacağı, taşra sisteminin nasıl oluşturulacağı gibi bilgileri 10 gün içerisinde açıklayacaklarını bildirdi.
 
 
Şahin, başka bir soru üzerine, 4320 nolu yasanın güçlendirilmesi ile ilgili olarak STK'lar, barolar, sığınma evleri ve aile mahkemelerinden görüş alındığını ve arkasından sosyal yardımlaşma ve yoksulluğun azaltılması, engellilerin durumu gibi yasal düzenleme çalışmaları yapıldığını ve bunun da 1 ay içerisinde kamuoyuna paylaşılacağını söyledi.
 
Fırsat Eşitliği Komisyonunun bir rapor hazırladığına da değinen Şahin, toplumsal bilinç ve farkındalığın arttığını belirterek, ''Olayların çoğalmasından daha önemlisi toplumsal algımız genişliyor ve toplumsal bilincimiz bu konuda yükseliyor ve kamuoyu algısı, görünürlük artıyor. Daha önce bu olaylar çok normaldi'' dedi.
 
Şahin, bir başka soru üzerine, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünde yeni bir sisteme girildiğini, sığınma evine giden, karakola başvuranların takip edildiği bir sistem geliştirildiğini belirtti. ''Kadın artık kendisini yalnız hissetmiyor. 'Beni koruyan, benim yanımda olan bir devlet, bir sistem var' diyor. Bu önemli bir değişim ve gelişmedir Türk toplumu açısından'' diye konuştu.
 
-KA.DER'İN ZİYARETİ-
 
Şahin, ''Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'' (KA.DER) Başkanı Çiğdem Aydın ve beraberindekileri kabulünde de sorun alanlarının belirli olduğunu ve ortak sorunlara ortak çözüm için STK'ların çözüm odaklı çalışmalarını önemsediklerini söyledi.
 
Bakan Şahin, kadının yaşam kalitesini yükseltecek, eğitimini güçlendirecek, istihdamda ve siyasette daha da var olacağı yeni bir hükümet etme anlayışını birlikte takip edeceklerini kaydetti.
 
Çiğdem Aydın ise Bakan Şahin'in çalışmaları severek ve sevinerek izlediklerini söyledi. Aydın, Bakan Şahin'in konuya hakimiyetinden dolayı işbirliği için daha rahat hareket edebilme şansı bulacaklarını da ifade etti.
 
Şahin, ''Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'' Ka.Der Başkanı Aydın, Anayasa çalışmalarına kapsamında bir platform oluşturduklarını ve diğer STK'larla görüş alışverişinde bulunarak bir taslak hazırladıklarını ve kendilerinin de muhatap alınmak istediklerini dile getirdi.