BSK Aydın Anka Hastanesi"nde çağın en ileri teknolojisi ve uzman hekimler sayesinde prostat erkeklerin korkulu rüyası olmaktan çıktı. Prostatın 40"lı yaşlardan itibaren erkeklik hormonu testosteron düzeyindeki göreceli azalmaya paralel olarak, fiziksel, işlevsel ve ruhsal değişiklikler ortaya çıktığını belirten BSK Aydın Anka Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr Kemal Pamuk her yıl düzenli olarak yaptırılacak prostat muayenesi ile risklerin azaltılmasını önerdi.

“İdrar kesesi ile rektum (kalınbağırsağın son bölümü) arasında bulunan prostatın görevi temelde meni sıvısının büyük bir kısmını salgılamak ve salgıları sayesinde meninin akıcılığını sağlamaktır” diyen BSK Aydın Anka Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Kemal Pamuk “40"lı yaşlardan itibaren erkeklerde prostat enfeksiyonu ve tümör gelişme riski yükselir. Bu hastalıklar etkili bir şekilde tedavi edilmezse daha yaşamsal tehditler oluşturabilir. Klinik muayene, tetkik ve tahlil ile prostat hastalıkları ve kanseri erkenden teşhis edilir ve tedavisi derhal düzenlenebilir. Her yıl düzenli olarak prostat muayenesi yaptırmayı ihmal etmeyin. Prostat büyümesi yavaş olduğu için idrar problemlerini çoğu erkek normal olarak karşılayabilir ve bunu yaşlanmaya bağlayabilir. Oysa tıkanma sonrasında idrar torbası idrarı boşaltmak için aşırı zorlanmaktadır. İdrar torbasının zorlanması böbreklerin boşalmasını etkilemekte ve geç kalınması durumunda ciddi böbrek hasarı oluşabilmektedir” dedi.

PROSTAT BELİRTİLERİ

Her hastalıkta olduğu gibi prostatta da erken müdahalenin önemli olduğunu kaydeden BSK Aydın Anka Hastanesi Üroloj Uzmanı Dr. Kemal Pamuk: Zayıf idrar akışı: idrar fışkırması ve yoğunluğu incelmiş idrar; İdrara başlamadan önce bekleme;
İdrar yaparken zorlanma ve ağrı duyma; İdrar torbasının tam boşalmaması ve kesik kesik işeme; İdrarın saçılması, çatallanması; İdrar sonrasında damlama; Özellikle geceleri sık tuvalete çıkma; Ani idrar yapma isteği gibi aşağıdaki bulgulara sahip erkeklerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalarını istedi.

Pamuk, prostat büyümesi tedavisinin BSK Aydın Anka Hastanesi Üroloji Bölümünde gelişmiş teknolojik cihazlarla yapılan cerrahi müdahalelerde hastanın konforu en üst düzeyde olup neredeyse hiç kanama görülmeden gerçekleştirildiğini kaydederek “Hastaların büyük bir kısmı 1,5 gün içerisinde taburcu olmaktadır. Operasyonlara bağlı sertleşme problemi oldukça azalmış, yüzde 1-4 seviyelerine gerilemiştir. Ayrıca SGK ile anlaşmalı olan BSK Aydın Anka Hastanesi"nde prostat ve varikosel ameliyatları ile birlikte böbrek taşı ameliyatları, böbrek tümörü, doğumsal böbrek anomalileri, üreter taşı ameliyatları, mesena taşı ameliyatları, açık ve kapalı mesane tümörü ameliyatları, açık ve kapalı prostat ameliyatları (TUR ameliyatları), idrar yolu darlık ameliyatları, varikosel ameliyatları, testis biyopsisi, prostat biyopsisi, tanısal sistoskopi ameliyatları da yapılmaktadır” dedi./iha