Bilişim, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT Bilişim Eurasia, “CeBIT  Sinerji Zirvesi” ile beraber Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde  açıldı.
 
Yıldırım, açılış töreninde, Avrasya Bilişim Fuarı'nın artık gelenek haline geldiğini, 3 gün önce de İstanbul Kongre Merkezi'nde bilişim  zirvesinin açılışını yaptıklarını anımsattı.
 
BİLGİ DOLAŞIM TRAFİĞİ 17 KAT ARTTI
 
Bilişimin giderek günlük hayatı, insanlığın en temel ihtiyaçlarını  ilgilendiren bir yaşam tarzına dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, önceden bir ses  iletişimi olarak algılanan bu alanın bugün nerede sesin neredeyse yüzde 10'lara  düştüğü, ses dışındaki bilişim trafiğinin çok daha hızlı şekilde arttığı bir  döneme gelindiğini söyledi.
         
Bakan  Yıldırım, şunları kaydetti:
 
"Sadece bir yıl içinde Türkiye'deki bilgi dolaşım trafiği 17 kat arttı.  Önümüzdeki 5 yıl içinde 66 kat ve daha üzerinde bir artış bekliyoruz. Bu şu  anlama geliyor. Artık bilişim yollarının birkaç şeritli değil, çok şeritli hale  gelmesi lazım. Altyapı yatırımlarının gerek yer altı kablolama ve gerekse başka  alternatif havadan yollarla takviye edilmesi, güçlendirilmesi lazım. Motorlu araç  trafiği gibi bir artış değil. Bu tamamen geometrik bir artış.
 
Türkiye'nin 2002 yurtdışı çıkış hızı 7 GB saniye idi, şimdi 1000'e  çıktı, 1000 de yetmiyor. İnsanlar daha da artırılmasını bekliyor. 10 yıl içinde  7'den 15'e çıkarırken 'ne yapacağız bu kadar hızı'  diyenler bugün 1000'i görünce  'daha hızlı olması lazım' diye bize sitemde bulunuyorlar. Bilişim alanında  tahminler, hedefler çok uzun vadeli yapılamıyor. Biz 2023 hedefleri koyduk,  aradan bir yıl geçti bu hedeflerin çok farklı noktalara gittiğini görmeye  başladık. O bakımdan bilişimle ilgili hedeflerimizi, yapacaklarımızı öyle 3  yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık planlarla değil, belki aylık, günlük planlarla takip  etmek, yani bir hedef silsilesinden bir eylem planına dönüştürmek mecburiyetimiz  var.”
         
TÜRKİYE E-DEVLET'TE HIZLI MESAFE ALDI
 
Bakan Yıldırım, e-devlet uygulamalarında Türkiye'nin çok hızlı mesafe  aldığını, bugün 300 farklı iş kaleminin e-devlet portalından takip  edilebildiğini, günlük kullanıcı sayısının 3 milyona yaklaştığını ama Türkiye'nin  internet kullanıcısı sayısı 45 milyon olduğu düşünülürse, burada daha ne kadar  mesafe alınması gereğinin ortaya çıkacağını söyledi.
 
KKTC ile e-devlet alanında kapsamlı bir işbirliği yaptıklarını, bu  işbirliği çerçevesinde e-devlet altyapısını Ulaştırma Bakanlığı olarak Türkiye  adına gerçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, Azerbaycan, KKTC ve Türkiye el  ele sadece kendi ülkelerimiz değil, bölgedeki ülkelere de bilişim alanında çok  ciddi katkılarının olacağını ifade etti.
 
ARTIK EŞYALAR BİRBİRLERİ İLE KONUŞMAYA BAŞLAYACAK
 
Bilgi toplumu hedeflerine uluşmada bu çalışmaların büyük katkı  sağlayacağına inandığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
 
"Türkiye artık bir geçiş ülkesi. Tarih boyunca, yüzyıllarca doğudan  batıya, kuzeyden güneye ulaşım yollarının buluştuğu, 3 kıtayı birleştiren  Türkiye, şimdi artık iletişimde de 3 kıtayı birbirine bağlayan konuma sahip.  Asya, Afrika, Avrupa'nın tam kesişen noktasında, bilginin toplanıp dağıtılacağı  önemli bir merkez haline geliyor. Türkiye bilişimde çok hızlı yol alıyor. Geniş  bant internet erişimi bütün dünyada son 10 yılda 800 kat artarken, Türkiye'de  7770 kat arttı. Bir başka değişle 2002'de sıfırken bugün 11,3 milyon geniş bant hane erişimine, abone büyüklüğüne  ulaştık. Bütün bunları dikkate alarak geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz. Yolun başındayız. Şimdi insanlar  birbiriyle konuşuyor bilgi alışverişi yapıyor, birbirlerine görüntülü bilgi  gönderebiliyor. Ama makinalar konuşmaya başlıyor. Şimdi makinaların konuşma  devri. Eşyalar birbiriyle konuşmaya başlayacak. İşin boyutu tahayyül  sınırlarımızı zorlayacak noktaya kadar gidiyor. Bu da daha çok iş, araştırma,  işbirliği demektir.”