Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler'de Filistin Devleti'nin üyeliğini istediklerini, bunun başvurusunu yapacaklarını belirterek, ''Artık dünya bizi tanısın'' dedi.

Abbas, önümüzdeki hafta Filistin Devleti'nin BM'nin 194. üyeliği için yapacağı başvuru öncesi, Filistin halkına seslendi.

Abbas'ın, Ramallah'ta Mukata Başkanlık konutunda, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) temsilcileri, Filistinli grupların üyeleri ve bazı İşadamlarının da hazır bulunduğu toplantıda yaptığı açıklamalar, Filistin devlet televizyonu başta olmak üzere bazı kanallar tarafından naklen yayımlandı.

Kudüs'ün önceden de Filistinlilerin başkenti olduğunu, başkenti Kudüs olan Filistin devletini "geri kazanmak istediklerini" belirten Abbas, BM'nin Genel Kurul çalışmaları sırasında, üye olma taleplerini BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a iletmek üzere genel kurula katılacağını söyledi.

Abbas, "BM Güvenlik Konseyi'ne gidiyoruz...İnanmıyorsunuz değil mi...Ama biz bunu yapacağız" dedi.

"Biz yasal bir mücadele veriyoruz" diyen Abbas, İsrail'in işgaline son vermede gösterdikleri samimi çabaların nihayet bir çözüme eriştiğini, halihazırda BM üyesi ülkelerden 126'sının Filistin'i tanıdığını vurguladı, Filistin'e destek veren tüm ülkelere teşekkür etti.

BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında da Filistin halkının 63 yıldan fazladır çektiklerini aktaracağını belirten Abbas, işgal altındaki tek milletin Filistinliler olduğunu dile getirdi.

Filistinliler'e "Ayağınız nereye basarsa orası sizin ülkenizdir" diye seslenen Abbas, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin yasal olmadığını, İsrail'le yıllardır sürdürülen müzakereler sırasında Filistinlilerin topraklarının küçüldüğünü ve milyonlarca Filistinlinin hala kamplarda yaşadığını anlattı.

İsrail'le müzakerelere dönüş kapısını da kapamayan Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas, BM'den çıkacak sonuç ne olursa olsun, bu konuda ne kadar engelleme bulunursa bulunsun, bu müzakerelerin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Abbas, "Sonuç ne olursa olsun, biz kurumlarımızda önemli ve düzgün kararları almaya devam edeceğiz" dedi.

-"EYLÜL GÖSTERİLERİ BARIŞÇIL OLSUN"-

BM'ye üyelik talebinin desteklenmesi amacıyla yapacakları gösterilerde Filistinlileri barışçıl hareket etmeye çağıran Abbas, şöyle devam etti:

"Bundan sonra girişeceğimiz bütün hareketler de barışçıl olacaktır. Bazılarının beklediği gibi, bu yolda bazı tuzaklara kesinlikle düşmeyeceğiz. Herkesi kadın, erkek, tüm Filistinlileri birlik olmaya çağırıyorum... Lütfen bunu bozacak, barışçıl olmayan yöntemlere izin vermeyiniz. Bunlar bizim davamıza zarar verecektir."

Filistin çıkarlarının, Filistin'in bağımsızlığı ve birliği ile hayat bulabileceğini dile getiren Abbas, şunları kaydetti:

"Bizim stratejik ve ulusal hedeflerimiz var, şu ana kadar çok önemli şeyler yaptık...Filistinliler arasında bazen farklılıklar olsa bile en önemli şey Filistinlilerin birlikte hareket ediyor olmasıdır. Bazıları bu bölünmeyi bize karşı bahane olarak kullanıyorlar. Artık bu bahaneleri sonlandırmak gerekiyor."

BM'de Filistin devletinin tam üyeliğini istediklerini ve başvurularını yapacaklarını yineleyen Abbas, "Artık dünya bizi tanısın" dedi.

Abbas'ın konuşması öncesinde, Filistin ulusal marşı çalınırken, Filistin davasında kaybedilen şehitler için de bir dakikalık saygı gösterisi yapıldı.

-"YENİ BİR ŞEY YOK"-

Öte yandan, Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniyye'nin danışmanı Dr.Yusuf Rızka, "Abbas'ın konuşmasının yeni bir şey getirmediğini" ifade etti.

Dr. Rızka, Abbas'ın bu başvurunun Filistinli mültecilere ve FKÖ üzerindeki etkisinin ne olacağını söylemediğini de kaydetti.