Adana’ya atanan Vali Hüseyin Avni Coş’un Aydın’da görev aldığı dönemde içme sularının kapsamlı bir şekilde analizlerinin yapılması sonucunda Koçarlı’nın 9 köyünde içme sularının arsenikli olduğu ortaya çıkmış ve gerekli tüm tedbirler Aydın Valiliği tarafından alınmıştı. Valilik vatandaşları uyararak çeşme sularının kullanılmamasını ve hayvanlara dahil verilmesini yasaklamıştı. Bazı köylerde su ihtiyaçları tankerlerden sağlanırken, bazı köylüler tüm uyarılara aldırış etmeden arsenikli suları kullanmaya devam ettiler.
Aydın İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, yaklaşık iki aydır tankerlerle içme suyu ihtiyacı karşılanan Koçarlı’ya bağlı 9 köy için kısa ve uzun vadeli tedbirler aldıkları söyledi. Gökkayası köyünün Hasancılar mahallesinin içme suyunun arsenikli olduğu tespit edildiği için kısa vadede diğer mahallelerden hat çekilerek içme suyu ihtiyacı giderildiğini dile getiren Aktemur, “Uzun vadede ise artezyen çakmak için yeni kaynak arayışındayız. Sabuca köyünün içme suyu ihtiyacı 1 km uzaklıktaki Şahinciler köyünün arıtma tesisinden boru çekilerek giderildi. Bağcılar köyüne ise tankerler su taşımaya devam edilecek. Bu köyün suyu için keşif çalışmaları yapılıyor ve keşfin ardından sondaj çalışmalarına başlanacak. Kızılkaya köyünde Yörükler mahallesinde 13,4 oranında arsenik tespiti yapıldı. Yeni kaynak arayışı sürüyor. Çallı ve Tahsiller köyünde hidro-jeolojik etütler yapılıyor. Duruma göre sondaj yapılacak. Kasaplar köyünde arsenik oranı düşük olduğundan yeni bir içme kuyu açılması düşünülüyor. Şenköy’de kaynak debisini arttırmak için etütler yapılıyor. Ayrıca Tekeli köyünün içme suyunda 79 oranında nitrat tespit edildi. Sudaki nitratı temizlemek için 80 Bin TL maliyetle nitrat suyu arıtma aracı aldık” dedi.
TAHLİLLER SÜRECEK
Köylerdeki içme sularındaki arseniğin kaynak sularından geldiğine dikkat çeken Aktemur, “Bu nedenle içme suyu temininde kaynak sularının ağırlığını azaltacağız. İçme suyunda ağırlığı artezyene vereceğiz. Bölgedeki topografik yapı aynı olduğundan yıl boyunca tahlillere devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
KORKULAN OLMADI
Aktemur, içme sularındaki ağır metal tahlillerinin Aydın’da ilk yapıldığının altını çizerek, “Ağır metal tahlilleri ilimizde ilk kez yapıldı. Sadece Koçarlı ilçesindeki bazı köylerin içme sularında arsenikli su tespit edildi. İlk defa tahlil yapıldığı için çıkan sonuçlar herkesi telaşlandırdı. Vali’nin talimatıyla Sağlık İl Müdürlüğü tarafından içme suyunda arsenikli su tespit edilen köylerdeki vatandaşlarda tarama yapılarak diğer köylerle karşılaştırıldı. Çıkan sonuçlarda yıllardır arsenikli su içen köylerdeki vatandaşlarda kanser görülme oranı daha düşük çıktı” diye konuştu.