Yıldız, ''Teminat mektuplarının oranını hemen hemen 1,5 katına çıkardık. Ödeme şartlarıyla alakalı da bir kısım elastikiyetler getirmiş bulunuyoruz'' dedi.Bakanlıkta düzenlenen, Türkiye-Bosna Hersek Enerji Yatırımları Toplantısı'nda konuşan Bakan Yıldız, toplantı ile iki kardeş ülkenin enerjide de birleşmesinin önünün açılacağını söyledi.

Bosna Hersek Enerji, Madencilik ve Sanayi Bakanı Erdal Trhulj ile farklı tarihlerde farklı görüşmeler yaptıklarını anlatan Yıldız, ''İki ülkenin geliştirebileceği ilişkileri bir takım olarak görmeye çalıştık. Enerji takımının ruhunu yansıtan bu toplantıda da sudan kömüre varıncaya kadar Bosna Hersek'te yapılacak birçok yatırımı hep beraber tartışmış ve konuşmuş olacağız'' dedi.

BUGÜN YENİ BİR SAYFA AÇACAĞIZ

Toplantıda konuşan Bosna Hersek Enerji, Madencilik ve Sanayi Bakanı Erdal Trhulj da son 120 senedir Bosna için farklı taraflardan büyük mücadeleler verildiğini, farklı tarafların Bosna Hersek'e hakim olmak istediğini söyledi.

Artık Bosna Hersek için kendi kaynaklarını geliştirme ve vatandaşları için kullanma vaktinin geldiğini belirten Trhulj, ''İnşallah bugün yeni bir sayfa açacağız. İlgilenen yatırıcıların Bosna Hersek'e gelmesini kolaylaştıracak ve kafalarındaki bütün soruları cevaplayabileceğimize inanıyoruz. Sizin her yatırımınız karlı olmanın yanı sıra Bosna Hersek'in gelişmesine ve güçlenmesine neden olacaktır, onun için bugün çok önemli bir işimiz var'' diye konuştu.

Bosna Hersek'in enerji potansiyelinin yüzde 50'sinin yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu kaydeden Trhulj, ülkede küçük, orta ve büyük ölçekte yaklaşım bin nehir bulunduğunu ve bunların da hidro alanında ciddi bir yatırım imkanı oluşturduğunu söyledi.

KERKÜK YUMURTALIK HATTINDA PATLAMA

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'na yapılan terör saldırısıyla ilgili olarak, ''Şu anda petrol akışı durdu, yeterli güvenlik önlemleri alındıktan ve bir kısım tadilatlar yapıldıktan sonra akış tekrar başlayacak'' dedi.

Irak'ın petrolünün Ceyhan'a akışının Irak'ın bütünlüğünün ve normalleşmesinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu kaydeden Yıldız, söz konusu terör saldırısının da Irak'ın bütünlüğüne ve normalleşmesine yapılan önemli bir saldırı olduğunu, fakat terör örgütünün bundan sonuç alamayacağını söyledi.

HİZMET BEDELLERİ YENİDEN DÜZENLENDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) doğalgaz dağıtım şirketleri için tarife hesaplama usul ve esasları uygulaması kapsamında bazı şehirlerde kullanılan doğalgaza zam gelip gelmediğinin sorulması üzerine Taner Yıldız, 8 yılını doldurmuş bulunan şirketlerin dağıtım hizmet bedellerinin yeniden düzenlendiğini söyledi.

BOTAŞ'ın doğalgaz satış fiyatının her tarafta aynı olduğunu, fakat dağıtım hizmet bedellerinin bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğini anlatan Yıldız, ''Özel sektörün bu hizmetlere devam etmesi açısından 8 yılı doldurmuş şirketlerin ihale fiyatlarıyla beraber hizmet götürdükleri dağıtım hizmet bedelleri tekrar düzenleniyor'' diye konuştu.

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 3 elektrik dağıtım bölgesi için yeniden özelleştirme ilanına çıktığının hatırlatılması üzerine Taner Yıldız, Türkiye'de gerek elektrik gerekse doğalgaz dağıtımının özel sektör marifetiyle yapılması konusundaki kararlılıklarının sürdüğünü ve Maliye Bakanı ile birlikte yaptıkları toplantıda bir kısım kararlar aldıklarını söyledi.

TEKLİFLERİN ARKASINDA DURUN

Teminat mektupları oranlarını hemen hemen 1,5 katına çıkardıklarını ve önceki ihalelerden alınan bir kısım sonuçları da yeni ihale sürecine dercettiklerini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

''Ödeme şartlarıyla alakalı da bir kısım elastikiyetler getirmiş bulunuyoruz. Özel sektörle yaptığımız toplantılarda yine bu sistemi beraber oluşturacağımız bir kurguya gidiyoruz. Hem ülkemizin menfaati hem vatandaşımızın kesintisiz elektrik alabilmesi hem de daha kaliteli hizmet verilmesini teminen tabii ki kamuya düşen vazifeler olduğu gibi özel sektöre düşen görevler de var. Bunlardan bir tanesi biz (düşük verdiniz, yüksek verdiniz yorumu yapamayız), ama mutlaka alabilecekleri ve o tekliflerin arkasında durabilecekleri rakamları vermelerini istiyoruz. Akdeniz bölgesinde Antalya, Burdur ve Isparta'nın, Gediz bölgesinde İzmir ve Manisa'nın ve Boğaziçi'nde de İstanbul Avrupa yakasının özel sektör marifetiyle dağıtımının yapılmasını teminen ihaleler devam edecek. Daha sonra da diğer eksik kalan bölgeler de aynı şekilde ihaleye çıkılacak.''

Bakan Yıldız, üretim özelleştirmeleri konusunda da belli kararlar aldıklarını belirterek, ''Her ne kadar uluslararası sermayede global krizden bahsediliyor olsa da yatırım yapmayı bekleyen ciddi kaynaklar var. Onların da Türkiye'yi tercih edeceği konusunda en ufak bir tereddüt sahibi değilim'' dedi.

Toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Hidroelektrik Santralleri Sanayi İşadamları Derneği, Elektrik Üreticileri Derneği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi ve 30'a yakın şirketin temsilcileri katıldı.