Soğuk algınlığı ve gribin sıkça yaşandığı kış mevsiminde kişilerin yaygın olarak yaptığı bazı yanlışlar olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle bu dönemlerde nasıl hareket edilmesi gerektiğini biliyor olmak büyük önem taşıyor. Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, kırgınlık, hafif boğaz ağrısı ve burun akıntısı olan kişilerin, eş-dost tavsiyesiyle ya da şahsi kanaatlerine göre, evlerinde bulunan bir antibiyotiği birkaç gün boyunca günde iki veya üç defa olmak üzere kullanmalarının toplumda çok yaygın olarak yapılan bir yanlış olduğunu söyledi. Soğuk algınlığı ya da gripte kişilerin kendi kendilerini tedavi etmek yerine mutlaka doktor ve eczacılara danışmaları gerektiğini vurguladı.

Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel antibiyotik kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Antibiyotik, bakterilere karşı etki gösteren ilaç grubudur. Hastalık etkeniniz virüsler olduğundan aldığınız antibiyotik hastalığınıza iyi gelmemekle birlikte, vücudunuzda pasif durumda bulunan bakterilerin de direnç kazanmasını sağlar. İlerleyen dönemlerde herhangi bir bakteriyel enfeksiyona yakalanmanız halinde normalde etkili olabilecek bir antibiyotik organizmadaki bakterilerin direnç kazanması nedeniyle etkili olamayacaktır. Antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalar nedeniyle normalde etkili olabilecek bir tedaviye vücudunuz cevap vermeyecek, hastalık periyodunuz uzayacak ve hatta ölüm riski dahi söz konusu olabilecektir. Direnç gelişimi sadece bakterilerle sınırlı olmayıp, virüsler ve bazı parazitler için de geçerlidir. Antibiyotikler sadece viral enfeksiyonları takip eden sinüzit veya otit gibi bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmanız gerekir.”

Soğuk algınlığı ve gripte yapılan yanlışlar ve doğrular

Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel soğuk algınlığı ve gripte yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: “Bu noktada, yapılacak tedavi hastalık etkenine karşı değil semptomları yani hastalık belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Bunun yanında yapılabilecek ek uygulamalar ile de soğuk algınlığınızı veya gribinizi rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. Soğuk algınlığı gribe göre çok daha hafif geçmektedir. Hastalık semptomları arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hafif ateş, baş ağrısı ve kırgınlık bulunur. Soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız, önceden de söylediğim gibi, kendi kendinizi tedavi etmek yerine mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmanız gerekir. Hastalığınız sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Soğuk algınlığında ilaç kullanımının yanı sıra istirahat, bol sıvı alımı, ellerin sık sık yıkanması önerilir. Ekinezya, çinko, C vitamini, ıhlamur, nane çayı gibi ılık içecekler ve protein içeriği yüksek gıdaların alınması hastalığın hafiflemesine yardımcı olur. Su buharı ile mentol ve kafur içeren merhemlerin solunması da önemli ölçüde rahatlama sağlamaya destek olur. Tuzlu su ile burun boşluğunun yıkanması ve gargara yapılması da faydalı olabilir.”

Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, grip için ise semptom giderici ilaçların yanı sıra aşılamanın da grip enfeksiyonuna karşı en etkili koruma özelliğini sürdürdüğünü belirtti: “Grip aşısı her sene yenilenmektedir. Bunun nedeni de grip etkeni virüsün her sene kendini değiştirmesidir. Aşıdan sonra vücudun bağışıklık geliştirmesi yaklaşık iki hafta sürmektedir. Bu nedenle aşı olunmuşsa bu iki hafta boyunca grip olmuş kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi bir yıldır. Aşı olunduğu halde tekrar gribe yakalanılabilinir fakat komplikasyon gelişme olasılığı daha azdır.

Grip aşısı özellikle şu kişilere önerilir:

· 6 aylıktan büyük çocuklar

· 50 yaş üstü kişiler

· Kronik akciğer hastalığı (astım gibi), kardiyovasküler hastalığı (yüksek tansiyon hariç), renal, hepatik, nörolojik veya metabolik hastalığı olanlar (diyabet gibi)

· Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (AIDS)

· Grip mevsiminde hamile olacak olan kadınlar

· Sağlık personeli

· Bu kategorilerden herhangi biri ile aynı evde yaşayan 6 aylıktan büyük çocuklar ve yetişkinler

Grip aşısı şu kişilere önerilmemektedir:

· Yumurtaya karşı alerjisi olanlar

· Yüksek ateşli kişiler (38.5o’den daha fazla)

Soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız kendi kendinizi tedavi etmek yerine eczacınıza ve doktorunuza danışın. Hastalığınız sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.”