Şengül, “Uyardık, "Ayamama dere yatağı. Sıkıntı yaratır" dedik. Mahkeme dikkate aldı kararı iptal etti. Ama belediye arkadan işler çevirmiş” dedi. Şengül, genelde bilirkişilere rüşvet verildiğini öne sürdü.
Milliyet, sel felaketine uğrayan Ayamama Deresi bölgesinin imara açılmasını iptal eden mahkeme sürecinde bilirkişilik yapan Doç. Dr. Şengül"e ulaştı. İki öğretim üyesi arkadaşıyla hazırladıkları bilirkişi raporunda “Ayamama Deresi"nin imar için riskli bölge olduğu, iyi analiz edilmemesi halinde sıkıntı yaratacağı” bilgisine yer verdiklerini belirten Şengül, şunları kaydetti:

"Topbaş ateş püskürüyor"
“Bölgeye gittik keşif yaptık. Hâkim bile bize tehlikeyi sormamıştı. Demişiz ki, "Burada dere yatağı var. İyi analiz edilmesi lazım. Sıkıntı olabilir, tehlike arz eder". Bunu yazan bilirkişiye hizmet madalyası verilmesi gerekirken Belediye Başkanı Kadir Topbaş ateş püskürüyor. Olacaklar yıllar öncesinden dile getirildiği için darağacına çekmeye çalışıyorlar. Bu ahlaki değil. Bu kararı üç bilirkişi verdi. Mahkeme durdurdu, ama durdurulduğu halde bu hale geldi. Ya o aşamada mahkeme durdurmasaydı ne olacaktı?
Bu raporlar, mahkeme kararları niye dikkate alınmadı? Mahkeme bilişkinin verdiği rapora itibar etmiş ve o doğrultuda düzenlemeyi iptal etmiş. Ama belediye birtakım arkadan işler çevirmiş. 10 yıl oyalamışlar, kısmi düzeltmelerle geçiştirmişler, sonra bu noktaya kadar gelmişler.”

Rüşvet dönüyor
Şengül, çarpıcı bir iddiada bulunarak imar işlerinde bilirkişiye rüşvet verildiğini de öne sürdü. Şahit olduğu bir olayı anlatan Şengül, “Bilirkişilere 1"er milyon, 5"er milyon gibi milyon dolarlar bizim gözümüzün önünde teklif edildi. Çünkü bu imar eşikleri aşılıyor. Bu rakamlar bu kadar yüksek çünkü insan hayatının pazarlığı yapılıyor. Milyon dolarların dönmesinin nedeni; bilimin gösterdiği doğruyu yamultuyorlar, çarpıtıyorlar. Doğruları eğri yapıyorlar. O eğrinin fiyatı 1 milyon dolar. Yasayı, yönetmeliği insan haklarını çiğnedikleri için bu kadar büyük rüşvetler dönüyor” dedi.

Florida olur
İstanbul"un şu ana kadar daha kötüsünü görmediğini, gelecekte daha büyük tehlikeler yaşayacağını savunan Şengül, “O binalar zor ayakta duruyor. Deprem riski de unutulmamalı. Buralarda altyapı çöktü. Bu sel tekrarlandığında sonuç vahim olur. Yağış rejimi değişti. Florida"yı unutmayın. Aynı şekilde sele uğradı. Önlem alınmazsa biz de Florida gibi oluruz. Yağmalama dahil, şimdiden benzer manzaralar yaşandı zaten” diye konuştu.