CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman"ın, "Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz" açıklamasını doğru bulmadığını belirterek, "Canan Hanım"ın Arap kadınlarını tanıması lazım. Irak gezisine birlikte götüreceğim" dedi.

Kılıçdaroğlu, bu sabah kahvaltıda Ortadoğu ülkelerinden gazetecilerle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada CHP"nin bütün Ortadoğu ve İslam ülkeleriyle kalıcı dostluk ilişkileri kurulmasından yana olduğunu belirtirken, "Ancak, CHP yönetiminde bu ilişkilerin Türkiye"nin laik devlet yapısına saygı gösterilmesi ve topraklarında terör örgütlerinin yerleşmesine izin verilmemesi gibi konularda gösterilecek ortak duyarlılıkla gelişebileceği de bilinmelidir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerle yaptığı sohbette Ortadoğu ülkelerine geziler yapmayı planladığını. bu gezilere Irak"la başlayacağını ifade ederken "Irak gezisi 12 Haziran"daki seçimden önce mi yapılacak" sorusu üzerine kendi niyetlerinin seçimden önce olduğunu ancak Bağdat yönetiminin vereceği tarihin önemli olduğunu belirterek, gezinin bir an önce yapılmasını istediklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Irak"ın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Oradaki her kuruma, anayasasına, yönetimine, devlet yapısına saygı duyuyoruz. Irak"ta çatışma istemiyoruz. Dinsel ve etnik temelli çatışmalar Irak halkına zarar veriyor. Irak"ta güçlü bir muhalefet olmalı ama bu ayrışma değil bütünleşme temelli olmalı" diye konuştu.

-"KİMSEYE AĞABEYLİK YAPMAYIZ"-

Kılıçdaroğlu"nun toplantıda, "Biz kimseye ağabeylik yapmayız. Çünkü hepimiz eşit ülkeleriz. Halklarımız var. Birbirimizi dinleriz, fikirlerimiz aynı olmasa bile dinleriz. Ama ağabeylik de yakışmaz bu Arap ve İslam dünyasına saygısızlıktır" dediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman"ın, "Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz" açıklamasını anımsatarak Arap kadınlarının aşağılandığını ifade etmesi üzerine de "Yanlış bir söylem, doğru bulmuyorum. Canan Hanım"ın Arap kadınlarını tanıması lazım. Irak gezisine birlikte götüreceğim" dediği kaydedildi. Kılıçdaroğlu"nun CHP"nin Ortadoğu"da temsilciliği olmamasına karşın daha yakın bir temas içinde olmak istediklerini söylediği ifade edildi.

ARITMAN'IN SÖZLERİ

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman, "Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz" açıklamasıyla Arap kadınlarının insan hakları bakımından durumuna işaret ettiğini, birçok Arap ülkesinde kadınların seçme-seçilme hakkının dahi bulunmadığını belirterek, "Bu değerlendirmemim kılıkla kıyafetle ilgisi yoktur, insan haklarıyla ilgili bir değerlendirmedir" dedi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile kahvaltıda bir araya gelen bir Arap gazeteci, CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman"ın, "Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz" açıklamasıyla Arap kadınlarının aşağılandığını savunmuş, bunun üzerine Kılıçdaroğlu, Aritman"ın sözlerine ilişkin "Yanlış bir söylem, doğru bulmuyorum. Canan Hanım"ın Arap kadınlarını tanıması lazım. Irak gezisine birlikte götüreceğim" demişti. Konuya ilişkin ANKA"nın sorularını yanıtlayan CHP İzmir Milletvekili Aritman, "Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz" diyerek Arap kadınlarının, insan hakları bakımından durumuna işaret ettiğini belirterek "Açıklamama kadın hakları açısından bakılmasını dilerim. Bu değerlendirmemim kılıkla kıyafetle ilgisi yoktur, insan haklarıyla ilgili bir değerlendirmedir" dedi.

Arap kadınlarının birçok haktan yoksun durumda olduğunu, birçok Arap ülkesinde kadınların seçme-seçilme hakkının bulunmadığını dile getiren Aritman,

"Kastım, kadının insan hakkı kaybıdır. Türkiye"de de son yıllarda kadın hakları konusunda gerileme var. Geriye gidişi ulusal ve uluslararası raporlarda görüyoruz. Dünya Ekonomik Forumu"nun Küresel Kadın Erkek Eşitliği Raporu"na göre Türkiye, kadın-erkek eşitliği bakımından 134 ülke arasında sondan 8. sırada bulunuyor. Yemen, Suudi Arabistan gibi ülkelerle aynı sıralarda bulunuyoruz. Benim uyarım bu yöndeydi, açıklamam bu açıdan değerlendirilmelidir."

Arıtman, Kılıçdaroğlu"nun davet etmesi durumunda Irak"a gidip gitmeyeceğiyle ilgili olarak "Sayın Genel Başkanımızın vereceği her göreve hazırım" dedi.

gerçekgündem