Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Yargının verdiği karara karşı 'Yargıyı tanımıyorum' demek ne kadar yanlışsa, 'Ben de yargı böyleyse yemin etmiyorum' demek o kadar yanlıştır” dedi. 
 
Arınç, Manisa'da AK Parti İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, TBMM'de BHP'li ve bağımsız milletvekillerinin yemin etmemelerini değerlendirdi. Anayasa yapılırken, bugünkü olaylar düşünülerek hüküm konulmadığını, her şeyin normal cereyan etmesi ve mazbatasını alan milletvekilinin ilk işinin yemin etmesi olarak düşünüldüğünü kaydetti. Anayasa'nın “BDP ve CHP böyle karar verecek” diye öngörmediğini dile getiren Arınç, şunları söyledi:
“Milletvekili adayı gösterdikleri ve seçilmelerine rağmen tahliye edilmeyen kişilerle ilgili olarak Parlamentoyu, yani millet iradesini, yani demokrasiyi boykot etmek düşüncesiyle yola çıkanlara milletimiz hiç bir zaman sıcak bir tarzda bakmayacaktır. Bu yanlış bir olaydır. Milletvekilinin dışarı çıkmaması, yemin etmemesi üzücü bir olaydır. Türkiye'de güçler ayrılığı vardır. Biri yasamadır, meclis; biri yargı, bağımsız yargı; biri hükümettir. Yargının verdiği karara karşı, 'Yargıyı tanımıyorum' demek ne kadar yanlışsa, 'Ben de yargı böyleyse, yemin etmeyeceğim' demek de o kadar yanlıştır. 'Yasama görevini benim için yap' denen insanın ant içmeden görevine başlamaması alkışlanacak bir tavır değildir. BDP ve CHP yanlış yapıyor, AK Parti ve MHP doğru yapıyor. Fiilen doğru olan, anayasa ve içtüzük, 'Parlamenter ant içerek görevine başlar' demektir. Ant içmedikçe yasama görevine başlayamaz. Aklıevvel bir takım hukukçu geçinenler aksini söyleyebilir, bu yanlış olur. İçtüzüğü okuyarak yola çıksınlar, af edilecek, mazur görülecek tarafı yok. Meclis başkanlığında oy kullanmak istiyorlarsa, önce yemin etmeleri lazım. Aksi halde olmaz. Devamsızlık olursa, Meclis genel kurulu gereğini yapacaktır. 'Takriben 15 Temmuz gibi parlamento 1 Ekim'e kadar tatile girecek, bu zamana kadar dayanalım, yemin etmeden işi götürür, 1 Ekim'de bahane bulalım, parlamentoya girelim' diye düşünebilirler, bu yanlış bir şeydir. Meclis başkanlığına aday gösterilen Çiçek'i beğenmişler, adaylığını da olumlu görmüş, mesaj vermişler. Parlamentoda en önemli görev meclis başkanlığı seçimi. Girmeleri, yemin etmeleri ve başkanlık seçiminde oy kullanmaları gerekir. Bunun dışında hiç bir şeye imkan ve ihtimal etmeyin. Anayasa ve içtüzüğün reddettiği sözlerin bir kuruşluk değeri yoktur.” 
 
SEÇİM SONUÇLARI 
Bülent Arınç, seçim sonuçlarından sonra Manisa'ya ilk defa geldiğini ve 12 Haziran seçim sonuçlarından dolayı il ve ilçe yöneticilerini kutladığını söyledi. Bugün Ankara'ya döneceğini belirterek, TBMM'de başkanlık seçimi yapılacağını anımsattı. Arınç, “İnşallah 3. turda TBMM'nin en onurlu makamında bir arkadaşımız görev alacak” dedi. 
 
12 Haziran seçimlerinde tüm Türkiye'de olduğu gibi Manisa'da da büyük bir başarı kazandıklarını belirten Arınç, seçim sonuçlarının kendilerini onurlandırdığını kaydetti. 12 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin Manisa genelinde yüzde 47, merkezde de yüzde 50'ye yakın oy aldıklarını belirten Arınç, son yıllarda alınan en başarılı sonuç olduğunu dile getirdi. AK Parti'nin 3. dönem iktidarında kazanılan bu başarıda, herkesin büyük emeği olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:
“Emeği geçen herkesi kutluyorum. Manisa'da kazanılan bu büyük başarıda maddi ve manevi katkısı olan dostlarımıza, seçmenlerimize ve halkımıza teşekkür ediyorum. Manisa'da 410 bin civarında oy potansiyeline ulaştık, bu müthiş rakamdır. Her iki seçmenden birinin AK Parti'ye oy verdiğini gösteren somut bir başarıdır. Bazı ilçelerimizde yüzde 60'ın üzerinde oy alarak bu başarıyı arttırmıştır. 16 ilçemizin 15' inde AK Parti açık ara birincidir. Sadece Salihli'de CHP bir puan farkla AK Parti'nin önünde netice aldı. Salihli'de de AK Parti oyları 10 puan artış gösterdi. Manisa'da 15 ilçede açık ara birinci olan AK Parti, bütün beldelerde oylarını fevkalade artırmıştır. Referandum sonucunda Manisa'da 403 bin evet oyu çıkmıştır, AK Parti'nin tek başına aldığı aldığı oy referandumun üzerinde bulunmaktadır. Bütün sonuçlar bizi Manisa'da büyük bir başarı kazandığımızı gösteriyor, 5 milletvekili arkadaşımızı seçim sonuçlarıyla Parlamento'ya gönderdi.” 
 
AK Parti'nin Bursa'da da büyük bir başarı elde ettiğini vurgulayan Bülent Arınç, Bursa'da da AK Parti oylarının 900 bine yükseldiğini, yüzde 54 oy oranına ulaşıldığını ve 11 AK Parti milletvekilinin TBMM'ye gittiğini söyledi. 81 ilde 85 seçim çevresinde hizmet edenleri kutladıklarını belirten Arınç, şöyle devam etti: 
“Bu sonuçlar yüzde 35'le başladığımız, yüzde 47'lere çıktığımız, şimdi yüzde 50'leri bulduğumuz, AK Parti'nin başarısını gösteriyor. 2004 belediye seçimleri 2009'da da tekrarlanmıştır. İnşallah önümüzdeki ilk seçimler mahalli seçimler olacaktır. AK Parti genel seçim başarısını mutlaka artırarak tekrarlayacaktır. Bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti mevcut adayları üzerinde ağırlığını hissettirecek, Türkiye yeni cumhurbaşkanını başarıyla seçecektir. Başarılı teşkilat mensuplarını candan tebrik ediyorum, Manisa'ya yakışan sonuç oldu.” 
 
‘MİLLET BİZE GÜVENDİ’ 
 
Muhalefet partilerinin seçim sürecindeki söyleminin herkesin hafızasında olduğunu, söylenenlerin ne kadar temelsiz ve asılsız olduğunun ortaya çıktığını belirten Arınç, şöyle devam etti: 
“Çok şükür AK Parti bütün hakaretlere, iftiralara, yalanlara, küçültücü beyanlara rağmen halkımızın desteğin taşıdığını açık şekilde gösterdi. Onların yaralarını deşmek, üzmek istemiyorum ama biz Manisa'da 5 milletvekilini parlamentoya gönderdik, diğer partilerin aldığı oy, milletvekilleri bellidir. CHP, AK Parti'nin yarısına yakın, MHP üçte birine yakın oy aldı, milletvekili sayıları da ona yakındır. Ankara'ya gönderilen değerli arkadaşları da tebrik ediyorum. Telefon açarak tebriklerimi iletmiştim. 
 
Ertan Akçay ile görüşemedim sadece, CHP'li milletvekilleri ve MHP'li Sümer Oral ile görüştüm. Manisa için de Ankara'da birlikte çalışacağımızı, üzerimize düşen sorumluğu birlikte yerine getireceğimiz ifade ettim. Biz arkadaşlar, Manisa evlatlarıyız. Manisa ve Bursalı milletvekilleriyle birlikte olacağız, onlarla çalışacağız. Küçük kısır siyasi çekişmelerle meşgul olmadık. Millet bize güvendi ortalıkta uçuşan vaatlere kanmadı. Popülist söylemlere, Cem Uzan'ın yaptığı gibi 'Mazotu 1 lira yapacağım' gibi lafları çöpe attı. 'Yapılan hizmetler doğrudur, AK Parti yaparsa en iyisini yapar' dedi.” 
 
Bülent Arınç, Bursa'ya gitmesinin partisinin bir seçim stratejisi olduğunu, bu stratejinin de başarılı olduğunu söyledi. Bakanların gittiği yerde başarılı sonuçlar alınmasına neden olduğunu belirten Arınç, “Manisa da kazandı, gittiğim yer de kazandı. Birilerinin kulağını çınlatmak için söylüyorum, bizler hayırlı insanlarız, gittiğimiz yere de ayrıldığımız yere de faydamız var. Bazıları kendilerine çeki düzen versinler, huzur içinde yollarına devam etsinler” dedi. 
 
Arınç, bir gazetecinin “Bülent Arınç'ın isminin önündeki unvan ne olacak?” şeklindeki sorusuna, “Bülent Arınç, Bursa Milletvekili, yetmez mi?” diye cevap verdi.(aa)