Endonezya'nın Bali şehrinde düzenlenen 4. Demokrasi Forumunda konuşan Arınç,"Türkiye'yi bölge ülkeleri için model olarak takdim edenler bulunmaktadır. Türkiye'nin bir modelden ziyade bir ilham kaynağı olduğu söylenebilir" dedi.
 
Endonezya'nın Bali şehrinde düzenlenen 4. Demokrasi Forumu başladı. 70 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde katılımın olduğu toplantıda Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç temsil ediyor.
 
Ev sahibi Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono tarafından karşılanan Arınç, iki gün sürecek forumun Lider Oturumu'nda konuşma yaptı. 
 
Türkiye olarak bölge halklarının meşru demokratik taleplerini destekliyor ve ilgili ülkelerin liderlerine bu yönde atmaları gereken adımlarda elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz diyen Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Bu bağlamda, Türkiye'yi bölge ülkeleri için bir model olarak takdim edenler de bulunmaktadır. Türkiye'nin uzun demokratik tecrübesinin, bu yoldaki kazanımlarının, bölge ülkeleri tarafından yakından izlenmesi normaldir. Ancak, farklı sosyal yapı ve kurumsal kültüre sahip ülkelerin demokratik süreçlerinin kendine özgü mecralarda ilerlemesi beklenmelidir. Dolayısıyla Türkiye'nin bir modelden ziyade bir ilham kaynağı olduğu söylenebilir.
 
Burada bizim için önemli olan değişimin barışçıl ve halkın haklı beklentilerini karşılayacak şekilde yürümesi ve gündemin aşırı radikal, fundamentalist akımlarca sabote edilmemesidir. Bu yönde esasen tüm uluslararası toplum olarak bir yükümlülüğümüz bulunduğunu hatırlatmak isterim. Zira bölgede başlayan bu tarihi süreç, bazı kesimlerce istismar edilebilir. Demokrasinin filizlenme aşamasında etnik veya mezhepsel yeni bölünmeler ortaya çıkarsa, bunun etkileri Asya'dan Avrupa'ya tüm dünyada hissedilecektir. Aksi durumda ise demokratik değerlerin gerçek anlamda kurumsallaşması ve bölgede iyi yönetişim esaslarının yerleştirilmesi doğrultusunda adımlar atıldıkça, bunun ekonomiden güvenliğe, kültürden sosyal hayata kadar küresel ölçekte olumlu meyvelerini hep birlikte toplayacağız.''