Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"a, Moğolistan Ziraat Üniversitesi tarafından "fahri profesörlük" unvanı verildi.

Moğolistan Ziraat Üniversitesi Rektörü Byambaa, "bu unvanı, Arınç"ın ikili ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı verdiklerini" ifade etti.

Bülent Arınç, Ulan Bator"daki temasları kapsamında sırasıyla Yol, Ulaştırma, İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Kh. Battulga, Maden Kaynakları ve Enerji Bakanı D.Zorigt, Başbakan S.Batbold ve Başbakan Yardımcısı Altankhuyag ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerde taraflar iki ülke arasındaki mesafeye rağmen, tarihi bağlar bulunduğunu vurguladı.

Bülent Arınç, vize konusunun ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde halen önemli bir zorluk teşkil ettiğine dikkati çekerek, Moğolistan tarafının da Türkiye gibi bir aya kadar vize muafiyeti tanımasını istedi.

-ULAŞTIRMA KONUSUNDAKİ ZORLUKLAR-
Arınç, iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ulaştırma konusundaki zorlukların aşılması gerektiğini vurgulayarak, Hava Ulaştırma Anlaşmasının tadil edilmesi gerektiğini belirtti.

Arınç, Moğolistan"dan TIR transit belgesini 3 yıldır alamadıklarını ifade ederek, bunların aşılması durumunda yüksek kaliteli Türk ürünlerinin Moğol piyasasına getirilmesinin kolaylaşacağını söyledi.

Moğolistan"da konut yapımında Türk işadamlarını caydırıcı etkenler arasında, satış garantisi olmaması ve bu tür yatırımları yapanlar için koruyucu yasal önlemler olmamasını gösteren Arınç, bu hukuki eksikliğin giderilmesi ve kredili satış olanakları sağlanması durumunda Türk müteahhitlerinin bu ülkeye geleceğini anlattı. Görüşmelerde enerji alanındaki işbirliği anlaşmasının en kısa zamanda imzalanması dileği de ifade edildi.

Arınç, görüşmelerden sonra Meclis Salonunda incelemelerde bulundu. İki ülke arasındaki 6. KEK toplantısının açılışına katılan ve TİKA tarafından yaptırılan bir seranın açılışını yapan Arınç, Moğolistan Geleneksel Tıp Bilimi, Teknolojisi ve Üretimi Kurumunu da ziyaret etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, yarın KEK protokolünün imza törenine katıldıktan sonra özel uçakla Moğolistan"dan ayrılacak.