Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Polonya Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere geldiği Varşova'da Kırım Tatarları Lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu ile kahvaltıda bir araya geldi.

Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen törenle Dayanışma Ödülü'nü alan Kırımoğlu'nu tebrik eden Arınç, ödülün hem Kırım hem de Ukrayna için önemli bir mesaj olduğunu ifade etti.

"Fevkalade büyük bir onur"

Arınç, gazetecilere yaptığı açıklamada,Türkiye'yi temsilen katıldığı kutlamalar kapsamında düzenlenen Dayanışma Ödülü'nün ilk kez Kırım Tatarları Lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'na verildiğini belirtti.

Arınç, "Bu kendileri için de Kırım Tatar Türk toplumu için de Türkiye'de yaşayan bütün yurttaşlarımız için de fevkalade büyük onur" diye konuştu.

Polonya'da 1989'da işçilerin başlattığı Dayanışma Gösterileri ile rejimin yıkılarak demokrasinin geldiğini anımsatan Arınç, bu özgürlüğün 25. yılında Polonya Dışişleri Bakanlığı ve hükümetinin büyük törenler tertiplediğini anlattı.

Kutlamalara, başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere 25'e yakın devlet ve hükümet başkanı ile özel temsilcinin katıldığını belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi Ukrayna'da yaşanan olaylar ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi büyük üzüntüye yol açmıştı. Şu anda Kırımoğlu'nun Kırım'a girmesi maalesef yasaklanmış durumda. Türkiye olayı takip ediyor. Esasen 1 ay önce de Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu'na devlet nişanı tevdi etmişti."

Kutlamalar kapsamında düzenlenen törenin, daha sınra yemekli toplantılarla devam ettiğini anlatan Arınç, yemekte ABD Başkanı Barack Obama ile bütün devlet başkanları ve hükümet başkanlarının da bulunduğunu belirtti.

"Sayın Kerry ile dostane sohbet yaptık"

Yemekte, kendisinin de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştüğünü bildiren Arınç, "Bir tarafımda da Malta Cumhurbaşkanı vardı. Sayın Kerry ile iki saate yaklaşan yemek boyunca dostane sohbet yaptık. Bu sohbetimiz sırasında da Kıbrıs, Suriye ve bölgemizdeki diğer gelişmeleri, Türkiye-ABD ilişkilerinin geldiği durumu veya son noktayı birlikte görüşme imkanımız oldu. Belki bu görüşmemizi, daha sonra bir başka toplantımızda etraflıca görüşme imkanımız olur" değerlendirmesinde bulundu.

"Polonya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler mükemmel"

Arınç, bugün de Kraliyet Sarayı'nda yine kutlamaların devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

" Polonya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler mükemmel. Esasen bu yıl bildiğiniz gibi Türkiye ve Polonya, diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü. Bunu Sayın Kerry'e ifade ettiğimde şaşırdı. Çünkü ABD'nin bile kuruluş yıl dönümü bu kadar geçmişe dayanmıyor. Oysa Osmanlı ve Lehistan arasındaki ilişki çok güçlüydü. Bugün de Türkiye ilePolonya arasındaki ilişkileri mükemmel sayılabilir. Burada güçlü bir Türk toplumu var, Tatar toplumu var. Polonyalılar geleneksel olarak Türkiye'ye karşı çok dostane duygulara sahip."

Arınç, yarınki programı kapsamında da Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını yapacağını ve Avrupa Koleji'nde bir konferans vereceğini kaydetti.