Davada, kamera kayıtlarından, TRT bilirkişisi tarafından tespit edilen tutuksuz sanıklar Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Binbaşı Serhat Karadeniz, Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Bedri Bilge ve memur emeklisi Mirze Öztürk, "TBMM"yi alenen aşağılama ve kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlarını kapsayan, TCK 301/1, 53/1, 125/1 maddelerinden yargılandı. Sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Duruşma, Bülent Arınç'ın dinlenmesi için erteledi.

9 Haziran 2007 tarihinde Şırnak kırsalında mayın patlaması sonucu şehit düşen Manisalı Piyade Yarbay Melih Gülova için 11 Haziran'da Manisa Hatuniye Camii"nde cenaze töreni düzenlendi. Dönemin TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç da törene TBMM Başkanı sıfatı ile katıldı. Arınç, cami avlusuna girdiği sırada toplanan vatandaşların çoğunluğu, "Arınç dışarı, PKK Mecliste, Hainler Dışarı" sloganları attı. Cenaze töreninde zor anlar yaşayan Arınç, alandan güçlükle ayrılabildi.
Cenazeden birkaç gün sonra, Manisa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nin ihbarıyla, polis kamerası kayıtları incelenerek slogan attığı ileri sürülen Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Binbaşı Serhat Karadeniz, Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Bedri Bilge ve memur emeklisi Mirze Öztürk aleyhine kamu davası açıldı.
Manisa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi"nde ifade veren sanıkların, slogan attıklarını kabul etmemeleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla TRT"den iki uzman bilirkişiye görüntüler izlettirilerek rapor hazırlatıldı. Raporda, 3 zanlının atılan sloganlara iştirak ettikleri savunuldu.
İlk duruşmaya, sanıklar Dr. Bedri Bilge, emekli Binbaşı Serhat Karadeniz ve Mirze Öztürk"ün yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, üyesi ve vatandaşlar katıldı. Sanıklar ve sanıklara destek veren vatandaşlar Manisa Adliyesi önünde toplandı. Davanın görüleceği duruşma salonuna göğsündeki askeri madalyalarla gelen Manisa Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Binbaşı Serhat Karadeniz, göğsündeki askeri madalya ve nişanları göstererek, “Bu madalyaları vatan hainliği yaptığım için almadım. Vatan savunmasında, mermi önüne kafamı uzattığım için verdiler. Şimdi beni vatan hainliğinden yargılıyorlar. Bunu kabul etmiyorum” dedi.
Duruşmada, sanıklar suçlamaları kabul etmediklerini yineledi. Sanık avukatlarının TRT bilirkişisi raporunun tarafsız bilirkişi tarafından yenilenmesi taleplerini ve savcının törene katılan diğer vatandaşlarda da slogan atanların tespiti taleplerini reddeden Manisa 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi, mağdur konumundaki Bülent Arınç"ın ifadesinin beklenmesi için mahkemeyi 30 Nisan tarihine erteledi.
SANIKLARA DESTEK
Duruşmanın ardından sanıklara destek vermek için toplanan 26 sivil toplum kuruluşu temsilcisi basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Manisa Diş Hekimleri Odası Başkanı Zihni Hoşkar okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Cenazede atılan sloganlar orada bulunan binlerce kişi tarafından haykırılırken ve bugün TBMM"de ve devletin değişik kademelerinde şahsiyetler tarafından söylenirken, bu üç kişinin özellikle seçildiği kanaatindeyiz. Yargılanan üç arkadaşımızdan ikisinin Manisa Cumhuriyet Mitingi düzenleme komitesinde yer almış olması ceza istemini manidar kılmaktadır. Cumhuriyete ve cumhuriyet ilkelerine sahip çıkanlara bedel ödetilmeye çalışıldığını görmekteyiz.”