Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün TV8"in konuğu oldu. 13.00 bülteninde soruları yanıtlayan Arınç, açığa alınan üç general olayını değerlendirdi, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tv8'in konuğu oldu.13.00 bülteninde soruları yanıtlayan Arınç, açığa alınan üç komutanın askeri yüksek idare mahkemesi'ne başvurmasına tepkiliydi. "Hhukukta birlik yok Türkiye'de. düalizm var ve paralel yapılanma söz konusu " diyen Arınç, "Sanki ülkeyi sivil ve asker birlikte yönetiyor. Askeri Yargıtay var; Sivil Yargıtay var. Danıştay var. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi var. O var karşılığında bu var. Böyle bir şey olmaması lazım" ifadesini kullandı.. Başbakan Yardımcısı " Herhalde bu işin sonunda millete götürüp sormak ey millet ikili bir yapı mı istiyorsun tek bir yargı mı istiyorsun sormak lazım. Millet en doğru kararı verecek" dedi. İşte Arınç"ın konuşmasından çarpıcı satırbaşları.

"BAKMAYIN ÖYLE 2 KİŞİNİN YAN YANA OTURDUĞUNA"

YAŞ'ta bulunan sivil kanadın başkanı sayın başbakandır. Bakmayın öyle 2 kişinin yan yana oturduğuna. Askeri kanunlarımızda da anayasamızda şuranın başkanın başbakan olduğu yazılı. Genelkurmay başkanı orada diğer üyelerle birlikte bir üye sıfatı taşıyor.

"AİHM UYGUN BULMAYACAKTIR"

İşin özünde bir çarpıklık var. Türkiye'de düalist bir yapı var. Yani ikili bir yapı var.Üç kişilik hakimlerin içerisinde bile bir askeri hakimin bulunmasını bağımsız ve adil yargılamaya uygun bulmayan AİHM askerin müracaat ettiği bir mahkeme de tamamının askeri hakim olmasını hiç uygun bulmayacaktır..Bu hukuk yapısına da doğru değildir.

"ASKERİ HAKİMLER TARAFSIZ YARGILAMA YAPABİLİR Mİ?"

Bu davayı açanlar 3 tane general. rütbeleri ne. tuğgeneral, korgeneral amiral. peki AYİM"deki hakimlerin rütbesi ne binbaşı, yarbay albay. Ast ve üst münasabetine dayalı bir hiyerarşik sistemde bu hakimler tarafsız yargılama yapabilir mi? Bağımsız karar verebilir mi? Cevabını birileri versin. Bence çok zorlanırlar..Artık bu ikili yapılanmanın ortadan kaldırılması lazım. Tek bir Yargıtay tek bir Danıştay. Anayasa Mahkemesi nasıl tekse tekli bir yapıya dönüşmemiz lazım.

"DARBEYİ YAPANLAR ÇOK AKILLIYMIŞ"

Böyle bir yasa olmaz. Anayasa değişikliğiyle olabilir. Çünkü anayasa da yer alan hükümlerdir. Askeri Yargıtay orada var.. AYİM orada var. Esasen onu düşünenler de kolayca bir kanunla değişmesin diye anayasanın içine koymuşlar. Çünkü anayasayı değiştirmek nitelikli çoğunluk istiyor. Kanunda böyle bir şey yok. Darbeyi yapanlar çok akıllı insanlarmış. Günün birinde bu sübapları ortadan kaldırmak için özgürlükçü bir yapı gelir öyle sıkı bir noktaya getirelim anayasayı değiştirmek kadar zor olsun diye düşünmüşler.

"MİLLETE GÖTÜRÜP SORMAK LAZIM"

Herhalde bu işin sonunda millete götürüp sormak ey millet ikili bir yapı mı istiyorsun tek bir yargı mı istiyorsun sormak lazım. Millet en doğru kararı verecek