Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Köy Hizmetleri Şube Müdürlüğü Tarım Ve Hayvancılığı Geliştirme Şefi Temel Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da bir firma tarafından üretilen kovanın Dünya Gıda Kodeksi'ne uygun plastikten üretildiğini ifade etti. 
 
Kovanın kışın sıcak yazın ise arıyı serin tuttuğunu ifade eden Fidan “Termokovan” adının bu yüzden verildiğini belirtti. 
 
ALT KAT KULUÇKALIK, ÜST KAT BALLIK Kovanın taşınmasının da kolay olduğunu dile getiren Fidan, şunları kaydetti: 
 
“Fakat içerisinde arı, balı yapmaya başladıktan sonra oldukça ağır duruma gelmektedir. Kovanın, hemen hemen her tarafında bir deliği bulunup havalandırmaya çok müsait bir yapı sağlanmıştır.Kovanda bulunan deliklerden arının haricinde herhangi bir böceğin girmesi mümkün değildir. Çift katlı kovanın alt kısmı, ana arının yumurtlaması için 'kuluçkalık' olarak tasarlanmıştır. Kovanın üst kısmı ise ballık kovan olarak tasarlandı. Bu kovana da sadece işçi arıları girerek, bal yapar. Ballık kovanın hemen üstünde arıların beslenme çantası diyebileceğimiz beslenmesinin koyulduğu bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme, arının şurubu ve keki koyularak, arının yemeği, hiç kovanı açılmadan arıya verilip kullanımına sunulmaktadır. 
 
Diğer kovanların içerisindeki çıtalar rahatlıkla bu kovana aktarılabiliyor. Bunun çıtaları da diğer kovanlarda kullanılabiliyor. Bu plastik kovanların ortasındaki bölüm ise küçük oğul arıların oğlunu ayırabilmek için ayırıcı bölme, kovanın hemen orta kısmı oğulun büyüklüğüne göre kullanılabiliyor. Yine portatif bütün parçaları açılabilecek, kullanışlı bir çıta yapısına sahip. Oldukça da esnek, sağlıklı, kırılmadan rahatça kullanılabiliyor. Yine bu da yeni bir yenilik.
 
AMAÇ ARILARIN HASTALIKLARDAN KORUNMALARI Bu kovanların dağıtılmasındaki amaç, Kocaeli'deki arıcıları arı hastalığı ve zararlarına karşı korumak, diğer hastalık ve zararlılara karşı da arıcıların kovanlarının modernizasyonunu yapmaktır.” 
 
Fidan, kovanda, hiçbir şekilde katkı sunulmadan arının bal üretmesini sağlayan çerçevelerin üretildiğini belirterek, bu çerçeveye sadece ahşap çıtanın koyulmasıyla çıtanın içinin arının örmesinin sağlandığını kaydetti. 
 
Kovanın antibakteriyel özelliğinden dolayı vario veya bakteriyel hastalıkların üremesini engellediğini belirten Fidan,”Kovanın, yağmura, neme dayanıklı bir yapısı var. Taşınmada da ağır bir baskıya dayanıklı bir yapısı olduğundan dolayı rahatça kullanılabiliyor. Yani arılar için 'dubleks villa' diyebiliriz” dedi. 
 
‘ÜRETİM YAPANLARIN ÇOĞUNLUĞU MEMNUN’ Fidan, arıcıların hepsinin memnuniyetini gözlemlediklerini belirterek,”Şu anda bu kovanlarla üretim yapanların büyük bir çoğunluğu memnun. Arı hastalık ve zararlılarının ortadan kalktığını gözlemlemekteyiz. Bu kovanla ilgili üretimin verimliliğinin de arttığını bütün arıcılar bizlere bildirmektedir.” diye konuştu.(aa)