Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, 2011 yılı bal sezonunu değerlendirdi. Her sektörde olduğu gibi arıcılık ve bal sektöründe de tekelleşme sorunundan söz eden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, marketler yasasının bir an önce çıkmasını istediklerini belirterek “Üreticiden kilosu 6 TL’ye alınan balın büyük marketlerde tüketiciye 15 TL’nin üzerinde satılmasına karşıyız. Üreticilerimiz bilmelidir ki, çam balına kiloda 15 TL’nin üzerinde ödedikleri bedel balın karşılığı değil raf bedelidir” dedi.
“İKLİM ŞARTLARI NEDENİYLE ÇAM BALINDA REKOLTE DÜŞÜŞÜ BEKLENİYOR”
Bu yıl iklim şartları nedeniyle çam balı üretiminde bir düşüş beklediklerin açıklayan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, Türkiye'nin çam balı üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Aydın ve çevresinde üreticilerden kilogramı 6 TL'den alınan balın raflarda 20 TL'in üzerinde satılmasına tepki gösterdi.
“ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE ARACIYA ÇALIŞIYOR"
Yaklaşık 1500 üyesi bulunan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği'nin Başkanı Zeki Altın, bu yıl bal rekoltesinde yüzde 25-30 oranında bir düşüş
Beklendiğini belirtirek, “Çam balı bölgemize has bir baldır. Üretici, tüccar, işletmeci, toptancı ve perakendeci olarak her kesim bu üründen adilane bir şekilde istifade edebilmelidir. Bu zincirde en zayıf halka olarak üretici görülür ve mağdur edilirse uzun vadede bunun sıkıntısını hep beraber çekeriz. Emeğinin karşılığını alamayan üretici, üretimden vazgeçer. Üreticinin elinden ucuza alınıp, tüketiciye çok pahalı yansıtılan çam balında kazanan nedense hep aracılar olmuştur. Aracılardan kastımız, toptancı ve pazar payının büyük bölümünü elinde tutan adeta tekel oluşturan firmalar ile perakende sektörüdür. Çoğu yabancı sermayeli “zincir marketler”, bu gün fiyat artışının en büyük sebebidir. Bu marketlerde ürün satmak istiyorsanız, astronomik miktarlarda “raf bedeli veya katkı payı” adı altında bedel ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu da tüketiciye pahalı ürün olarak yansımaktadır. Bu günkü şartlarda kaliteli çam balının kilosu 15 TL olabilir. Tüketicilerimiz şunu iyi bilsin ki çam balının kilosunda ödedikleri 15 TL’nin üzerindeki her kuruş, aldıkları çam balı karşılığı değil, raf bedelidir” dedi.
“ACİLEN MARKET YASASI ÇIKMALIDIR”
Türkiye’de üreticinin en büyük sorunlarından birinin marketler yasası olduğunu belirten Altın, açıklamasında “Ülkemizin acilen market yasasını çıkarması, yerel ürünlerin bu marketlerde makul şartlarda satılmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.
Bal sektöründeki bir başka tehlikenin tekelleşme olduğunu da dikkat çeken Zeki Altın açıklamasında; “Bir iki firma, kapalı kapılar ardında toplanıp balın fiyatını belirledikleri sürece sıkıntılar devam edecektir. Bölgemiz arıcısı kaliteli ürün elde etmek için azami titizliği göstermektedir. Tüketicilerimiz, kaliteli yerel balları tercih ederlerse, hem üreticilerimiz kazanmış hem de kendileri kaliteli balı en makul fiyattan satın almış olur” ifadelerine yer verdi.