Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Ege Bölgesi"nde sağlık görevlileri vatandaşları çeşitli uyarılarda bulunurken, bir uyarı da arıcılara yapıldı. Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, son bir haftadır devam eden aşırı sıcakların arıları olumsuz etkilediğini ve bölgedeki sıcaklığın arıları komaya sokacak seviyeye yükseldiğini belirterek, kovan ve koloni sahiplerinin gerekli önlemleri almasını istedi.
Bu yıl Amerika ve Japonya"da gerçekleşen arı ölümlerinin, küresel ısınma ve çevrenin her geçen gün kirlenmesinden kaynaklandığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Son yarım asrın en kurak ve sıcak yılını yaşayan Türkiye"de geçen yıl yaşanan arı ölümlerinin bu yıl Amerika ve Japonya"da meydana geldi. Küresel ısınma, doğanın süratle tahrip edilmesi, çevre kirliliği ve bilinçsiz zirai mücadele doğal dengenin temel sağlayıcılarından arıların ölümüne neden olmaktadır. Çok hassas bir yapıya sahip olan bal arıları 42 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çalışamaz, 48 derece sıcaklıkta da komaya girip ölürler. Sabah veya akşam serinliğinde çalışmak için kovandan dışarı çıkan arıların aşırı sıcağa yakalanması halinde geri gelemedikleri gözlemlenmiştir. Kovanda da aşırı sıcağa maruz kalan arılar ölmektedir. Bu nedenle arıcılarımız kovanlarını serin yerde ve mutlaka ve kovanlarını güneşi yansıtacak beyaz boya veya badana yaparak konaklatmalıdır” dedi.
Bir işçi arının ortalama ömrünün 45-55 gün arasında olduğunu ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “İşçi arılar aşırı sıcak nedeniyle yiyecek toplamada başarılı olmayınca anaarı da durum değerlendirmesi yaparak yumurtayı kesiyor. Bu da arı sayısının azalmasına neden oluyor. Bu yıl şu ana kadar mevsim arıcılar için gayet olumlu geçti. Ancak son günlerde aşırı derecede artan sıcaklar sektörü endişelendiriyor” dedi.