Geçtiğimiz günlerde bazı basın organlarında arı ölümleriyle ilgili çeşitli haberlerin yayınlandığını dile getiren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, gazetelerde arı ölümleriyle ilgili Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanlarının yeterince ilgilenmediği ve yüzeysel araştırma yapıldığına dair asılsız haberler yer aldığını söyledi. Arı ölümleri ihbarını takiben 19 Ağustos 2009 tarihinde Söke ve Kuşadası İlçe Tarım Müdürlüklerinden Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisleri, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünden Şube Müdürü ve Teknik Elemanları, Adnan Menderes Üniversitesinden bir Öğretim Görevli ve Arı Yetiştiricileri Birliği temsilcisinin de katıldığı bir ekip olay yerinde incelemelerde bulunduğunu kaydeden Vali Coş, “20 Ağustos 2009 tarihinde zehirlenme şüphesi üzerine kurulan ekibe İl Tarım Müdürlüğümüz Bitki Koruma Şubesinde görevli teknik elemanlar da katılmış olup, bu ekip arı ölümleri ile ilgili daha sonraki bütün çalışmalarda yer almışlardır.
Arı ölümleriyle ilgili olarak analiz edilmek üzere alınan örnek numunelerin laboratuar sonuçları belli olduktan sonra carbaryl etkili maddeli tarım ilacının kullanabileceği ürünleri ve İlçe Müdürlüğünce kesilen reçeteleri araştırmak üzere 26 Ağustos 2009 tarihinde Bitki Koruma Şube Müdürlüğünden bir ekip ayrıca inceleme yapmıştır. İnceleme sonucunda reçetelere carbaryl ilacının yazılmadığı görülmüş, ayrıca olayın meydana geldiği alanlarda zirai mücadele açısından gerekli araştırmalar yapılmıştır” dedi.

Vali Coş, “İl Tarım Müdürlüğü söz konusu olayla ilgili çalışmaları hızlı ve özverili olarak bizzat yürütmüş olmasına rağmen, bu tür gerçeğe aykırı haber ve yıpratıcı beyanatlar üzüntü vericidir. Bu tür çalışmalarda koordinasyon ve iletişim halinde olması gereken kişi, kurum veya temsilcilerinin beyanatlarında daha dikkatli olmaları bundan sonra yapılacak çalışmalardan verim alınması açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.