Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Aydın ili sınırları içersindeki ana arı yetiştiricilerinin denetimlerine başlandı. Ana arı üretim tesislerinde yapılan denetimlere Aydın Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Şakir Karakaya, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Şubesi Şefi Üzeyir Karaca, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Kılıç ve Tarım İl Müdürlüğü personeli ile ana arı yetiştiricileri katıldı.
Denetim faaliyetleri hakkında bilgiler veren Aydın Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Kadir Kılıç, denetimlerin üç kurumun işbirliği ile yürütüldüğü söyledi. Aydın'da 3 tane ana arı üreticisi işletmenin bulunduğunu açıklayan Kılıç, bu firmalar haricinde işletmeleri başka illerde olmasına rağmen denetim süreleri içerisinde Aydın ili sınırları içerisinde bulunan üreticilerinde denetlendiği ifade etti. Ana arıların arı kolonilerin çoğalması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Kılıç, “Geçen yıla kadar verilen ana arı destekleri sayesinde ana arı sektörü ülkemizde oldukça gelişmeye başladı. Ana arıya olan talebin artması nedeniyle, bu sektörde yatırımlar ortaya çıktı. Arıcılık sektörüne sağlıklı ana arıların kazandırılması için üretimler denetim altına alınarak, üreticilere izin belgesi uygulaması getirildi. Üreticilerin üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için bu denetimlerin her yıl yapılması zorunluluk haline getirildi. Denetimler sırasında ana arıların sağlığı ve bakımı yapılıyor ve sayımları gerçekleştiriliyor. Her hangi bir olumsuzluğun tespit edilmesi halinde, üreticilerin üretim izni iptal edilebiliyor” dedi.
Ege Bölgesi'ndeki ana arı üretimi yapan firmaların denetimlerinin kendileri tarafından yapıldığına değinen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Şubesi Şefi Üzeyir Karaca, denetimler sırasında bütün işletmelerdeki üretim yapılacak kutuların sayıldığını açıkladı. İşletmenin bir yılda ne kadar ana arı üretimi yapılabileceğin tespit edildiğini kaydeden Karaca, elde edilen bu sonuçların tutanakla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bildirildiğine işaret etti. Sorumluluk bölgelerindeki İzmir, Aydın ve Muğla illerinde değişken olmakla birlikte 30- 40 civarında ana arı üreticisinin bulunduğunun altını çizen Karaca, “Denetimlerimiz 15 Temmuza kadar sürüyor. Hastalık yönünden de kontrollerimizi yapıyoruz. Hastalıklı veya şüphelendiğimiz durumlar olursa hastalıklı peteklerden numuneler alınarak, İzmir İl Kontrol Laboratuarı ve Bornova Veterinerlik Araştırma Merkezi'nde inceleniyor. Yapılan kontrol ve tahliller sonucunda Amerikan yavru çürüğü gibi hastalıklar tespit edilirse işletmenin ana arı üretim belgesi iptal ediliyor. Bu yüzden denetimler bizim için çok önemli. Şuana kadar karşılaştığımız her hangi bir olumsuzluk yok” diye konuştu.