Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, dünyada sektörün önde gelen oyuncularından biri olan Arçelik'in, ciro itibariyle bakıldığında Avrupa'da beyaz eşya sektöründe 3. büyük oyuncu olduğunu belirterek, geçen yıl 7 milyar doların üzerinde ciro elde ettiklerini bildirdi.
 
Çakıroğlu, Arçelik Üretim ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Sağır ve Arçelik ARGE Direktörü Cemil İnan, Arçelik'in ARGE bölümünün kuruluşunun 20. yılı dolayısıyla şirketin Çayırova'daki tesislerinde gazetecilerle bir araya geldi.
 
Şirket ve ARGE çalışmaları hakkında bilgi veren Çakıroğlu, Arçelik'in dünyada sektörün önde gelen oyuncularından biri olduğunu, ciro itibariyle bakıldığında Avrupa'da beyaz eşya sektöründe 3. büyük oyuncu olduklarını ifade ederek, toplam 11 fabrikada faaliyet gösterdiklerini, Türkiye dışında Romanya, Rusya ve Çin'de fabrikaları bulunduğunu, özellikle Türkiye'deki fabrikaların çok büyük kapasite ve verimlilikle çalıştığını anlattı.
 
Teknolojiye sahip olduğumuz için varız
 
Geçen yıl 7 milyar doların üzerinde ciro elde ettiklerini ve dünyada sektörün en önde gelen oyuncularından birisi olduklarını vurgulayan Çakıroğlu, Arçelik için 20 yıl önce ARGE'nin kuruluşunun da arkasında büyük bir vizyon bulunan cesur bir adım olduğunu ifade ederek, ARGE'nin kuruluşuyla Arçelik lisans kullanma mecburiyetini geride bırakarak kendi teknolojisini geliştirdiğini ve bu şekilde de Arçelik'in tarihindeki dönüm noktalarından biri olan uluslararası açılımın da anahtarının elde edildiğini söyledi.
 
Levent Çakıroğlu, "Kendi teknolojimize sahip olduğumuz için istediğimiz her pazarda faaliyette bulunabiliyor ve ürünlerimizi satabiliyoruz. Onun için 115 ülkede ürünlerimiz satılmakta" dedi.
 
Arçelik'in bugünkü konumunun ve başarılarının arkasında sahip olduğu teknolojik gücün, yenilikçi kimliğin önemli olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, "Gerçekten de sahip olduğumuz ARGE yetkinliklerimizle teknolojimizi sürekli geliştirmekte, yenilemekte ve yenilikçi kimliğimizi de sürdürebilme başarısını gösterebilmekteyiz" diye konuştu.
 
Patent başvurularının 3'te 1'ini Arçelik yapıyor
 
Arçelik'in Türkiye'de en fazla ARGE merkezine ve patent sayısına sahip şirket olduğunu belirten Çakıroğlu, Arçelik'in Türkiye'den Uluslararası Patent ve Fikri Haklar Örgütü'ne yapılan başvuruların üçte birinden fazlasını gerçekleştiren, dünya patent liginde ilk 500'de 95. sırada yer alan tek Türk şirketi olduğunu kaydetti.
 
Levent Çakıroğlu, ARGE'ye cironun 1-1,5'u kadar kaynak aktardıklarını, bunun da yıllık 70 milyon ile 100 milyon dolar arasında değiştiğini belirterek, "Yenilikçilik bizim kimliğimizin en önemli unsurlarından birisi. Yenilikçilik kimliğimizi sürdürebilmek için teknolojik kabiliyetlerini artırmak lazım. ARGE'ye yatırım yapmamız şart ve son derece kararlıyız. ARGE yatırımları artarak devam edecek" dedi. (Dünya)