Vakıflar Kanunu"nda 27 Şubat 2008 tarihinde yapılan değişiklik ile vakıf türüne göre ayrım yapılmaksızın, vakıf şerhi bulunan .eşitli türdeki taşınmazların tasnif edileceğini belirtildi. Aydın Valisi Mustafa Malay ile birlikte bir basın toplantısı düzenlenen Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Seyfullah Öztürk, kanunda yapılan düzenlemeler hakkında bilgiler verdi.
Yeni düzenleme ile Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Aydın, Muğla ve Denizli illerindeki 6 bin mülk üzerindeki vakıf şerhinin kalkmasını beklediklerini kaydeden Vakıflar Bölge Müdürü Seyfullah Öztürk, 26 Şubat 2008 tarihine kadar geçerli olan 2762 sayılı Vakıflar Kanunun 4690 sayılı yasayla değiştirildiğini söyledi. Düzenlemeden önce vakıf türüne bakılmaksızın üzerinde vakıf şehri bulunan taşınmazların tasnifinin zor şartlar içerdiğine işaret eden Öztürk, “27 Şubat 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ile tapı kayıtlarında vakıf şehri bulunan gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde veya tasarrufundaki taşınmazlar; işlem tarihindeki emlak vergisi değerinin yüzde 10 oranında taviz bedeli alınarak, terk edilmesi kararlaştırıldı. İlgililere kolaylık sağlamak için yapılan yasal düzenlemeyle vakıf şehrinin terk edilmesi için işlem tarihindeki emlak vergisi değerinin yüzde 10"u baz alınarak büyük bir kolaylık sağlanmış oldu. Tapu kayıtlarında vakıf şehri bulunan vatandaşlarımızın bu imkanı değerlendirerek, müdürlüğümüze müracaat etmelerini bekliyoruz. Hatta onlara kolaylık olması açısından bir personellerimizi bölgelere göndereceğiz. Bu kapsamda ilk çalışma bugünden itibaren Fethiye"den başladı. Yarın ne olacağı belli olmaz, İlgililer hiç zaman kaybetmeden bu fırsatı değerlendirsinler” dedi.
Vakıf denildiği o zaman önceleri bu konuda kişilerin yeterli bilgiye sahip olmadıklarının altını çizen Vali Mustafa Malay da, son dönemde yapılan çalışmalarla kurum faaliyetlerinin kamuoyuna çok iyi tanıtıldığını kaydetti. Vakıfların başta eğitim, sağlık ve ekonomik faaliyetler olmak üzere sürekli olarak fakir fukaranın yanında yer aldığına dikkat çeken Öztürk, “Bu kapsamda bölgemizdeki vakıf arazileri değerlendirilerek ekonomiye kazandırıldı. Bölgemizde ağlayan vakıf eseri bırakılmadı. Vakıf malları konusunda bize de çok sayıda şikayet geliyordu. Bu sorunların çözülmesi için çok güzel bir hukuki zemin hazırlandı. Kanun vakıf arazisi sahiplerine büyük kolaylık sağlıyor. Mutlaka bu imkanı değerlendirsinler” diye konuştu.
(MB-İK)