Araştırma ve Koordinasyon Merkezi, 100 yaş üzerindeki yaşlıların uzun yaşam sırlarını araştırarak yaşlı bakımı hakkında bilimsel çalışmalar yapacak.
Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Gerontoloji Bölümü, Nazilli Kaymakamlığı ve sivil toplum örgütlerinin destekleri ile açılan merkezde yaşlıların uzun yaşam sırlarının araştırılacağı bildirildi.
Nazilli Kaymakamlığı hizmet binası içerisinde açılışı gerçekleştirilen araştırma ve koordinasyon merkezi bugün 100 yaşın üstündeki dört misafirini ağırladı. Açılışa , 101 yaşında olan Mustafa Kingir, Bekir Deveci ve Bekir Adalığ ile 100 yaşındaki Kübra Girgin, Kaymakam Caner Yıldız, Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr Abdullah Aziz sivil toplum örgütü üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
“TÜRKİYE"DE 100 YAŞINI AŞMIŞ 48 BİN İNSANIMIZ VAR”
Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Abdullah Aziz, Nazilli"de Türkiye ortalamasının üstünde 100 yaşını aşmış insan bulunduğunu söyledi. Nazilli"deki asırlık insanların bir çoğunun sağlıklı durumda olduğunu kaydeden Abdullah Aziz, “Burada 100 yaşını aşmış birçok insanın olduğunu öğrendiğimiz zaman çok heyecanlandık. Çünkü biz Türkiye"de 100 yaşın üzerinde 48 bin insanın olduğunu biliyoruz. Bu 48 bin insanın Türkiye nüfusuna oranı 10 binde 7"dir. Buradaki 90 ve 100 yaşını geçmiş 161 kişi ve bunların tamamı oldukça sağlıklı, diğer yörelerde ise 90 ve üzeri yaşta olan insanların sağlıklarını yitirdiklerini görüyoruz. Bugün bu projenin ilk ayağını gerçekleştirmiş oluyoruz. Akdeniz Üniversitesi olarak Fen Edebiyat Fakültesinde Gerontoloji bölümünü 2006 yılında açarak Türkiye"de bir ilki de biz gerçekleştirmiştik. Önümüzdeki yıl gayret sarf ederek bu bölüme öğrenci almaya başlayacağız. 100 yaşını geçmek bir marifettir. Bu kişinin kendi gayretleri olduğu gibi Allah"ın kendilerine bahşetmiş olduğu bir lütuftur. İnsanlar trafik kazalarından ve çeşitli hastalıklardan kurtulup buraya kadar gelmeleri çok önemli bir şeydir. Gerontoloji bölümü olarak yapmak istediğimiz temel iş, yaşlıların sağlıklı olarak kalmasıdır. Sağlıklı olarak kendilerine bakılabilme hususunu ön plana çıkarmak istiyoruz. Yaşlanmak şans ise onlara nasıl bakılacağı da bize düşer. Kaymakamlık, sivil toplum örgütleri ve bilimsel olarak bunların çerçevelerinin çizilmesi gerekiyor. Asırlık insanlarımızın buraya kadar nasıl geldikleri ve neler bildikleri mutlaka öğrenilmelidir. Tecrübelerinden faydalanacağımız bu tip insanların bizim için çok önemli oldukları bilinmelidir. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde insanların 100 yaşına girmesi çok daha fazla çoğalacaktır” dedi.
Törende konuşmaların ardından yaşlılar ve davetliler tarafından hizmete açıldı.