Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) Matematik Sınavı (LYS-1) ile başladı.  LYS-1, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava 624 bin 48 aday katıldı.  Tek oturumda uygulanacak sınav, 120 dakika sürdü. Sınavda Matematik ve Geometri testleri yer aldı. Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi.  Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı. Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. 
 
Salondaki görevliler adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı. Daha sonra soru kitapçıkları, kalem, silgi dağıtıldı. 
 
ANKARA'DA PANİK 
Sınav saatinin başlamasına özellikle bir saat kala trafiğin yoğunlaştığı başkentte birçok aile sınav yerlerine güçlükle ulaşabildi. Sınava dakikalar kala okula gelen bazı öğrencilerin ağladığı görülürken, sınav saatinden sonra gelen öğrenciler koşarak sınava girecekleri sınıfın yolunu tuttu.  Bu arada, sınava Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde giren öğrencilerin birçoğu okula geldiklerinde fakültenin başka bir yere taşındığını öğrendi. Buldukları taksilerle diğer binaya gitmeye çalışan öğrenciler, Konya yolundaki trafik sıkışıklığından dolayı sınav yerine varmakta zorlandı. 
 
AİLELER TEPKİLİ 
LYS öncesi yapılan YGS’deki şifre iddiaları ve son günlerde sınavla ilgili bazı ihbarlar ise velilerin tepkisine neden oldu. Çocuklarının sınavı başarıyla bitirip dışarı çıkmasını bekleyen veliler, gelişmeler nedeniyle evlatlarının psikolojilerinin bozulduğunu, moralsiz olduklarını ve yeterli motivasyonu sağlayamadıklarını söyledi. 
İzmir’de ilk defa sınava giren kızı Özüm Sonügür’ü bekleyen Feriha Sonügür, "Moral bozukluğuyla geldik. Zaten moraller sıfır. Bakalım bundan sonra ne olacak. Çok iyi geçirmedik günlerimizi. Bu iki ay dersten koptu. Bayağı zorluklar çektik. Ancak bir aydır toparladı. Çok da yoğun bir çalışma olmadı" dedi.
 
ZONGULDAK'TA ŞİŞE ÖNLEMİ 
Zonguldak'ta Fener Lisesi’nde 16 sınıfta sınava giren 320 üniversite adayı, tek tek aranarak içeriye alındı. Kız öğrencilerin küpe ve kolye takıp takmadıkları kontrol edildi. Sadece sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanlarıyla içeriye girişlerine izin verilen öğrencilerin ellerindeki pet su şişelerinin üzerindeki etiketler de kopya olabilir düşüncesiyle söküldü. Adaylardan bazıları bahçede bir süre bekleyip heyecanlarını yendikten sonra içeriye girdi. LYS’ye giren adaylar sınıflarda ter dökerken, polis ekipleri okulların çevresinde gürültüye neden olacak inşaat çalışmalarına ve seyyar satıcılara karşı önlem aldı.(dha, aa)