Bu yıl 50. yaşına basan Anadolu Grubu şirketlerinden Çelik Motor, 2009 yılını 300 milyon TL ciroyla kapatırken, Ortadoğu kökenli yatırım şirketlerinin de dikkatini çekti. Skoda kamyonetleri ve Jawa motosikletleriyle faaliyetlerine başlayan, bugün bünyesinde Kia, Lada, Cooper ve Avon Lastikleri, Çelik Motor Filo ve Çelik Motor LPG gibi 6 değişik markayı barındıran Çelik Motor"a, Türkiye"de yatırım yapmak isteyen Ortadoğu kökenli bir şirketin talip olduğu öğrenildi. Söz konusu yatırımcı, Çelik Motor"dan yüzde 25"i ile 75"i arasında değişen bir miktarda pay alabileceğini bildirdi. Şirketin, Anadolu Grubu"nun satışla ilgili bir düşüncesi olmadığını belirtmesiyle girişimden vazgeçtiği bildiriliyor.

Bununla birlikte teklifi reddeden Çelik Motor, gözbebeği olan Koreli Kia markasıyla 2010"da atağa kalkmaya hazırlanıyor.
Çelik Motor Genel Müdürü Alp Evcimen, geçen yıl Sorento, Sportage ve Cerato"da model değişimi nedeniyle yaşanan gecikmelerin bir miktar pazar kaybı yaşamalarına neden olduğunu söyledi. Bu yıl yeni modellerin de gelişiyle birlikte binek otomobilde pazar paylarını yüzde 30 dolayında artırmak istediklerini belirten Evcimen, aynı zamanda Çelik Motor Filo"da da farklı seçenekler sunarak bu alanda da atağa kalkmak istediklerini vurguladı.

Yeni modeller geliyor

Kia"nın Türkiye"de pazarladığı model yelpazesi, 2010"da büyük ölçüde yenilenmiş olacak. Nitekim 4x4 SUV pazarında Kia"ya liderlik getiren Sorento, tamamen yenilenen versiyonuyla mart başında Türkiye yollarında olacak. Yılın ikinci yarısında bu kez Sportage"ın yeni versiyonunu getirecek olan Çelik Motor Kia, markanın şimdiye kadar varlık göstermediği ve mini MPV sınıfına dahil olan yeni Venga"yı ithal etmeye başlayacak.

Kia ürün gamının da en yeni üyesi olan Venga, markanın cee"d"ten sonra tamamen Avrupalı tüketiciler için Avrupa"da ürettiği ikinci modeli olacak. Şubat ayında satışa sunulması beklenen yeni Venga, yüksek yapısı, geniş iç hacmiyle daha çok yeni evli çiftlere ve genç ailelere hitap edecek./milliyet