Arap Birliği komitesinin, Katar'da Suriye heyetine sunduğu çözüme ilişkin plan konusunda, Suriye ve Arap Birliği nihai anlaşmaya vardığı belirtiliyor.

Anlaşmanın detaylarının ise yarın akşam saatlerinde Arap Birliği'nde yapılacak toplantı sonrasında ortaya çıkması bekleniyor.

Arap Birliği, Suriye'de kan dökülmesine son vermek üzere bir plan hazırlamış, Suriye ise planın bazı maddelerine temkinli yaklaşmıştı.

Söz konusu plan, askeri operasyonların durdurulması, sivillerin korunması, Suriye ordusunun sivil yerleşim bölgelerinden çekilmesi, şubat ayından itibaren tutuklanan kişilerin serbest bırakılması, muhalifler ile Suriye yönetimi arasındaki ulusal diyaloğun Arap Birliği çatısı altında Kahire'de başlatılması, Katar başkanlığında bir Arap Birliği komisyonu oluşturulması ve Arap Birliği gözlemcilerinin Suriye'de bulunmalarına izin verilmesini içeriyor.

Arap Birliği planının ana taslağı, Arap Birliği dışişleri bakanlarının geçen ay Kahire'de yaptıkları olağanüstü toplantıda oluşturulmuştu.

Suriye yönetimi, planda yer alan, muhalifler ile ulusal diyalog görüşmelerinin Kahire'de yapılması ve Suriye ile ilgili kurulacak olan Arap Birliği komisyonun başkanlığına Katar'ın getirilmesi konularına sıcak bakmıyor.

Plan, Pazar günü Katar'da yapılan görüşmelerde Suriye heyetine sunuldu.

Suriye devlet televizyonu, Suriye ile Arap Birliği arasında nihai anlaşmayavarıldığını ve yarın resmi açıklamanın yapılacağını kaydetti.

Suriye'nin resmi Sana Ajansı da, Suriye ile Arap Birliği arasında anlaşmayavarıldığını duyurdu fakat planda yer alan ve Suriye'nin çekince ile baktığı maddeler ile ilgili bilgi vermedi.

Birleşmiş Milletler'e göre, Suriye'de mart ayında patlak veren hükümet karşıtı isyanda bugüne kadar 3 binden fazla sivil öldü.

Demokrasi talepleri ile Suriye rejiminin gitmesini isteyen muhalifler, Arap Birliği ve dış dünyadan daha fazla müdahale isteğinde bulunurken, Suriye yönetimi, dış müdahalele düşüncesine yönelik önemli uyarılarda bulunuyor.