İlk aramada özel izin gerektiği gerekçesiyle girilemeyen evrak bölümü dahil neredeyse tüm bina hakim ve savcılar tarafından didik arandı

Ankara'daki Özel Harp Dairesi'ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda önceki gün gece başlayan aramalara dün de devam edildi. Aramalar 27.5 saatlik bir maratonun ardından tamamlandı. Bir hakim ve üç savcının katıldığı aramalarda, binanın tamamına yakınının arandığı öğrenildi. STK'da yapılan ilk aramada bazı noktaların aranmasına izin verilmemişti. Bunun üzerine olay yerine giden hakim aranmayan yerleri mühürlemişti.

BAŞTAN AŞAĞI ARANDI

Hakim ve savcılar girilemeyen bölgelerle ilgili arama yapmak için 26 Aralık akşamı 21.30 saatlerinde tekrar Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı'na gelmişti. Gece boyunca süren arama çalışmaları dün de ara vermeksizin devam etti. Kirazlıdere'de yapılan ikinci aramada binanın büyük bir bölümünün baştan aşağı arandığı öğrenildi.

POLİS YİNE ALINMADI

STK'da yapılan ikinci aramada gizli ve kriptolu bilgilerin bulunduğu kozmik odaların da arandığı ileri sürüldü. Olay yerine gelen çok sayıda Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yine aramaya dahil edilmedi. Sadece hakim ve savcıların katıldığı aramalarda askeri savcı ve bir de subay hazır bulundu. Polisin aramalara alınmamasına gerekçe olarak da kozmik odadaki belgelerin 'devlet sırrı' kapsamında bulunması gösterildi.

TEK TEK TUTANAĞA GEÇİRİLDİ

Hâkimin gizli belgeleri tek başına incelemesi, arama süresini de uzattı. Aramada şifreli bilgilerin açılarak tek tek tutanağa geçirildiği öğrenildi. Yapılan işlemler ve incelenen dökümanlar tutanağa geçirilirken, tüm çalışmalar kamera ile kayda alındı. Soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, arama devam ederken STK'ya 3 kez giriş çıkış yaptı. Aramalar 27.5 saatlik bir maratonun ardından sona erdi. Sivil bir araçtaki 2 kişinin içinde evrak olduğu tahmin edilen bir bavulla STK'dan ayrıldı. Bu arada STK yanında bulunan Şehit Yüzbaşı Necdi Şentürk Kışlası'nda akşam içtimasına çıkan askerlerin "Her şey vatan için" diye bağırarak yürümeleri dikkat çekti.

8 ASKER İÇİN EK SÜRE ALINDI

Öte yandan, gözaltında bulunan 8 asker ise Merkez Komutanlığı'nda tutulmaya devam ediyor. Soruşturmayı yürüten savcılar, gözaltında tutulanlar askerler için iki gün ek süre aldığı öğrenildi. Askerlerin ifadelerinin nerede alınacağı konusunda belirsizliğin de sürdüğü ifade ediliyor.

Baskını başlatan ŞOK TELEFON

Özel Kuvvetler Komutanlığı'na yapılan baskının altından teknik takibe takılan bir telefon görüşmesi çıktı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın evinin yakınlarında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan iki subayın ekibinde yer aldığı iddia edilen er S.T., teknik takibe takıldı. Er S.T, babası ile yaptığı telefon konuşmasında Seferberlik Tetkik Kurulu binasında çok sayıda evrak yaktıklarını anlattı. Arınç'ı takip ettikleri öne sürülen iki subayın görev yaptığı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda ikinci aramanın bu telefon üzerine gerçekleşmiş olabileceği tahmin ediliyor. Komutanlıktaki ilk aramada göz altına alınan sekiz subay arasında, Arınç'ın evinin yakınında yakalanan iki subay ile onların işlemlerini takip eden Seferlik Bölge Başkanı Albay Yusuf Akal'ın bulunduğu ortaya çıktı./yeni şafak