Ancak umutların tükenmeye başladığı anda babasının yönlendirmesiyle çalışmalar yeniden başladı. Fiber optik kameralar 62 saat enkazın altında kalan Eyüp'ün yerini tespit etti ve bir can daha kurtarıldı. Eyüp ve daha birçok depremzedenin enkazdan sağ çıkarılmasında önemli rol oynayan kameralar, 1999 depremine göre Türk ekiplerinin sınıf atladığını gösterdi. Dünyadaki istihbarat örgütlerinin kullandığı parmak büyüklüğündeki fiber optik kameralar ve enkaz görsel arama cihazları, arama ekiplerinin gözleri gibi çalışıyor. 


AKUT ekibinden Önder Turan da bu duruma dikkat çekerek, "Eyüp'ün ve birçok insanın kurtarılması sırasında kameralar çok hayati bir görev üstlendi." dedi. Gördükleri karşısında şaşıran yabancı ekipler ise Türk kurtarma ekiplerinin depremden sonra tecrübelerini dünya ile paylaşmaları gerektiğini söyledi.

Van'daki depremin ardından göçük altında kalan yüzlerce insana en kısa zamanda ulaşmaya çalışan Türk arama kurtarma ekipleri, teknolojinin imkânlarından sonuna kadar faydalandı. Dünyadaki istihbarat örgütlerinin takip için kullandığı parmak büyüklüğündeki yılan gibi kıvrılan fiber optik kameralar, ekiplerin enkaz altındaki gözleri gibi çalışıyor. AKUT Arama Kurtarma Derneği uzmanlarından Önder Turan, "Birçok insanın kurtarılması sırasında kameralar çok hayatî bir görev üstlendi." diyor. Kaska ve parmağa takılan kameralar ise arama kurtarma uzmanının doktor gibi enkaz altındaki mağdura ilk tıbbi müdahaleyi yapma şansı veriyor. Doktor, kameradan yaralının durumuna göre nasıl müdahale edileceğini tarif ediyor. Enkazın altında çaresiz haykırışları duyup müdahale edebilmek için kullanılan akustik ve sismik cihazlar da aramalara hız katıyor. Akustik sensör boşluktaki sesleri dinlemeye yararken, sismik sensörler yere vurulan titreşimleri alıyor.

'Türk ekiplerinin teknolojik donanımı bizi şaşırttı'

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Meksika, İspanya, Portekiz ve Güney Kore'den gelen ekipler de Van'da çalışmalara başladı. Yardıma gelen yabancılar, Türk arama ekiplerinin teknolojik donanımına şaşırdıklarını belirtti. Erciş'teki depremin ardından arama kurtarma çalışmalarının yoğunlaştığı Vanyolu Caddesi'ndeki çalışmalara katılan 1'i kadın 5 kişiden oluşan Meksikalı ekip, yerel kıyafetleriyle dikkati çekti. Bursa Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü ve Erciş Arama Kurtarma Koordinatörü Yalçın Mumcu, Meksika'dan gelen uzman ekibin malzemeleri olmadığı için Van Afet ve Acil Durum ekibiyle birlikte çalışacağını belirtti. 

Bölgedeki enkazlarda yürütülen arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipler ise Türk ekiplerin teknolojik donanım olarak kendilerini şaşırttığını ifade ederek, "Deprem bölgesine kısa sürede ulaştığını öğrendiğimiz Türk arama kurtarma ve sivil savunma ekipleri özellikle enkazda canlı arama konusunda çok iyi bir noktaya gelmiş durumda. Türk arama kurtarma ekipleri, Van depremi sonrasında yaşadıkları tecrübeleri dünyayla paylaşmalı." diye konuştu. Yabancı arama kurtarma ekiplerine enkaz alanında Türkçe çeviri yapan tercümanların eşlik ettiği gözlendi.

zaman