CHP’nin yemin eden tek milletvekili olan Oktay Ekşi tarafından verilmesi planlanan teklifte, hakkında hüküm olmayan milletvekillerinin gözaltına alınamayacağı ve tutuklanamayacağı hükmü yer alıyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu umutlu olduğunu söylerken, CHP Genel BaşkanYardımcısı Süheyl Batum ise dün akşam teklif verilmeyeceğini ileri sürdü. AKP’liler ise bu teklife “Karayılan bile milletvekili olur” diyerek karşı çıkıyor. Bugün içeriği netleşecek Kanun teklifi için konuşulan ilk formüle göre, CMK 100. maddeye “Kesin hükmün infazı dışında seçilmiş milletvekilleri yakalanamaz ve tutuklanamaz” ibaresi koyulacak. İkinci formülde ise 100. madde değişikliğine ek olarak tutukluluk sürelerine ilişkin 102. madde de değiştirilecek. 

Erdoğan: Teklife bakalım 
Kılıçdaroğlu, dün odasında sohbet ettiği gazetecilere, “Tutuklu vekillerin serbest kalması için kanun teklifini de biz vermiş olacağız. Biz çözümden yanayız. Çözüme direnen AKP” dedi. Kılıçdaroğlu yasa teklifiyle sorunun çözülebileceğine inandığını belirterek “Umutluyum” diye konuştu. Cemil Çiçek ise tutuklu vekillere ilişkin CHP ile temas kurmak için önceki gün CHP Milletvekili Sinan Aygün’ü aradı. Aygün, “Beni aramayın, parti yöneticileriyle konuşun” yanıtı verince, CHP’den bugün için randevu alındı. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, krizi CHP’nin çıkardığını savunarak,“Yşananlar, Ergenekon’un CHP’yi teslim aldığının göstergesidir” ifadesini kullandı. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, CHP’nin tavrını değerlendirirken “Onlar önce tekliflerini ortaya koysunlar. Bu adımdan sonra biz söyleyelim” diye konuştu. 

Aralarına Karayılan girdi CHP’nin yasa değişikliği teklifi AK Parti’den destek görmedi. AK Parti’nin bu konudaki kaygısını Radikal’e anlatan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Murat Karayılan halen Türk vatandaşı değil mi? Hakkında hüküm de yok. Ya aday olur, seçilirse ne olacak. 
O zaman Meclis’e girer. Aynı şekilde Ogün Samast ve Alparslan Aslan’da Meclis’e girer. Kimse yargıya emir veremez” dedi. Haberal ve Balbay’ın tutuklu olmasına kendisinin de üzüldüğünü “Benim de gönlüm rahat değil” sözleriyle açıklayan Yazıcı, “Yargıyı rahat bırakalım.Yasal düzenleme yapılsa bile anayasanın 83. maddesinin son fıkrasının 14. maddeye atıfı durduğu sürece sorun çözülmez” diye konuştu. 

Karayılan vekil olabilir 
KCK’nın lideri Murat Karayılan, halen Türk vatandaşı ve sadece Şanıurfa’daki PKK ana davasından gıyabında yargılanıyor. Hakkında kesinleşmiş cezası olmayan Karayılan’ın vekil olmasına engel görünmüyor.