Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, güneşte kalmış ve içi çok ısınmış araçlarda, camları açıp, içerideki sıcaklıkla dışarıdaki sıcaklık eşitlenmeden klima çalıştırılmaması gerektiğini belirtti.

Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, bunaltıcı sıcaklar nedeniyle araç klimalarının yoğun bir şekilde kullanıldığını ifade etti.

Otomobil klimalarının verimli çalışabilmesi için sistemdeki gaz kontrolünün mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, bakım yaptırmanın yanında klima kullanımının da çok önemli olduğunu söyledi.

Yaz aylarında otomobilin saatlerce sıcak altında kaldığı durumlarda araç içindeki sıcaklığın dayanılmaz hale geldiğine dikkati çeken Kalyoncu, şunları kaydetti:

''Güneşte kalmış ve içi çok ısınmış araçlarda, camları açıp içerideki sıcaklıkla dışarıdaki sıcaklığı eşitlemeden klima çalıştırılmamalıdır. Klima açılıp, sıcaklık düşmeye başlar başlamaz camlar kapatılarak, klimanın ayarı iç sirkülasyona alınmalı. Böylece sistem kapalı devre çalışacak ve kullanılan hava dışarıdan gelmediği için yoğuşturucudan geçen hava daha soğuk olacaktır. Klimanın ilk çalıştırılması sırasında otomobilin yüksek devirlerde kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır.''

Kalyoncu, klimayı sürekli çalıştırmaktansa, içerideki havanın devir daim ettirilmesi gerektiğini, bu sayede yakıt tasarrufu sağlanacağını aktardı.