Teknoloji devi Apple anahtar arama derdine son veriyor. Firmanın ABD Patent Ofisi'nden aldığı yeni bir patente göre  Bluetooth aracılığıyla otomobillerin kilidiiPhone, iPad ve nisan ayında piyasaya sürülecek Apple saat ile ile açılabilecek. Hatta araçları çalıştırmak için bu aygıtlar yeterli olacak. Tabii öncelikle bir şifre belirlemeniz gerekecek.Bluetooth ile araca bağlanan akıllı cihazı bir nevi aracın kontrol paneli gibi kullanabileceksiniz.

Apple her yıl binlerce patent başvurusu yapıyor ama aldığı patentlerin çoğuyla tüketici hiçbir zaman tanışmıyor. Bu nedenle kesin olarak bu yeni özelliğin yakın zamanda iPhone'larda yer alacağı söylenemez. Yine de otomotiv endüstrisinin genel olarak 'anahtardan kurtulma çabası' olduğu düşünüldüğünde teknoloji devinin bu alana el atmak istemesi kimseyi şaşırtmadı.

BMW, Rolls Royce gibi köklü üreticiler otomobili çalıştırmayı olmasa da akıllı telefonla kapı açma teknolojisini müşterilerine zaten sunuyor. Hatta bu teknoloji geçtiğimiz hafta bazı markaların yazılımlarında bulunan açıklarla gündeme geldi. Hackerlar buldukları açıkla bu teknolojiyi sunan lüks araçların kapısını açmayı başardı.

Bu tip güvenlik sorunlarının çıkmasının yanında akıllı cihazın araba anahtarlarının yerini alması bir başka soruyu da gündeme getiriyor: 'Ya telefonun şarjı biterse?' Bu soruyu soranlara şarjı asla bitmeyen bir telefon icat edilene kadar tatmin edici bir cevap vermek mümkün değil. Ancak Apple gibi tüketicinin güvendiği bir teknoloji firmasının bu işe el astması en azından güvenlikle ilgili kaygıların zaalmasına sebep olabilir.

Bunun yanında patentin ortaya çıkmasıyla farklı iddialar da ortaya atıldı. Bazı teknoloji siteleri Apple'ın söz konusu patenti kendi üzerinde çalıştığı 'sürücüsüz araç' için kullanacağını belirtti. Bu iddialar şu ana kadar Apple tarafından ne yalanlandı ne de doğrulandı.