Suriye'nin tadilat yapılacağı gerekçesiyle Akçakale'nin karşısındaki Tellebyat Sınır Kapısı'nı kapatmasının ardından tır ve kamyonları Suriye tarafından kalan sürücü ve firma sahipleri zaman zaman Akçakale Sınır Kapısı'nda toplanarak sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini belirtiyor.
 
Sınırda bekleyen vatandaşların yanına gelen Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, Suriye'nin aldığı tek taraflı kararla geçen hafta çarşamba günü sınır kapısını kapattığını hatırlattı.
 
O tarihlerde geçiş yapan Türk vatandaşları, küçük araçlar ve kamyon sürücülerinin hemen Türkiye'ye geri geçişinin sağlandığını ifade eden Aygöl, ancak 183 kamyon ve tırın karşı tarafta kaldığını hatırlattı.
 
Bu araçların getirilmesiyle ilgili yaklaşık 1 haftadır Dışişleri Bakanlığı ve valilik aracılığıyla girişimlerde bulunulduğunu kaydeden Aygöl, ''Sonunda onların, gümrük kapısında bu araçların Türkiye'ye giriş yapmasıyla ilgili karar çıktı. Bu araçların 58 adedi gümrük işlemi yapıldığı için şu an mallarını Suriye'ye bırakıp Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndan çıkış yapacak'' dedi.
 
Kalan araç sahiplerinin ise gümrük işleminden geçmedikleri için direkt geri dönmek istediğini, Suriye tarafının ise bu kapıyı kapattığı için buna yanaşmadığını ifade eden  Aygöl, şunları kaydetti:
''Gümrük boyutu çözüldü, pasaport sorunu var. Suriyeli yetkililer şoförlerin diğer kapılarından çıkış yapmalarını istiyor. Bizim şoförlerimiz ise araçlarıyla ilgili bir işlem yapılmadığından kendi kapılarından (Akçakale) geçiş yapmak istiyor. Bununla ilgili girişimlerimiz sürüyor. İnşallah onu da çözersek araçları kendi kapımızdan alacağız. Ancak olmazsa da yarın şoförlerimizi diğer kapılara göndereceğiz, onların da araçlarını alarak Öncüpınar kapısından dönüşlerini sağlayacağız. Sayın valimize sorunu ilettik. Dışişleri nezdinde bu işin çözümü için çaba sarf ediyorlar. En geç yarın akşama kadar bütün araçlarımızın Türkiye'de olmasını hedefliyoruz.''
 
AA