Araç muayenesinde tam yetki 2009 yılından itibaren TÜVTURK"e devredildi. Bu konuda tek kurum olan TÜVTURK, araç muayenelerinde Avrupa standartlarını uygulayarak araçları en ufak detaylarına kadar kontrol ediyor.
Önceki sisteme oranla çok daha titiz olan bu muayenelere hazırlıksız olan araç sahipleri, muayeneden üzgün ayrılabiliyorlar. Bunun tek nedeni muayeneye araçlarını eski sisteme uygun olarak yani hazırlıksız olarak götürmeleri. İhmal edilen periyodik bakımlar ve eksik ekipmanlar sürüş güvenliğini etkilerken, TÜVTURK"ten de geçer notu almayı zorlaştırıyor.

Düzenli olarak bakımları yapılan bir otomobile, birkaç ufak detay da eklendiğinde, ortada TÜVTURK muayenesinden geçmemek için bir sebep kalmıyor. Bunun için aracınızın; fren, direksiyon, aydınlatma sistemleri, aks, jant, lastik, süspansiyon sistemleri, şasi ve bağlantı parçaları gibi bölümlerinde yapılacak kontroller araç kullanıcılarına muayene öncesinde avantaj sağlayacaktır.
Ayrıca yine muayene sırasında incelenen emniyet kemerlerinin işlevi, araçta bulunması gereken trafik güvenliği ile ilgili ekipmanlar gibi özelliklerin de kontrolünün yapıldığı uygulama neticesinde TÜVTURK muayenesinden kusursuz olarak ayrılabilirsiniz.
TÜVTURK öncesi servis bakımını ihmal eden sürücülerin; kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz rapor sonucuyla karşılaşmaları kaçınılmazdır. Bu raporlar arasında olan “kusurlu” yeniden muayenesine gerek duyulmayan ancak giderilmesi gereken eksikliklerin olduğu anlamına geliyor.

Kusursuz ve kusurluda; aracın ön plakasına ve muayene raporuna muayenenin geçerlilik süresini içeren etiket yapıştırılıyor. Ruhsat onaylanıyor, hologram yapıştırılıyor ve bir sonraki muayene tarihi yazılıyor. Yetkili kişi tarafından detaylı muayene raporu verilir. Ancak aracın muayenesi sonucunda, tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilirse bu kusurların giderilmesi için bir ay ek süre veriliyor.

Geçici Kusurlu Belgesi alan aracın bir ay sonraki kontrolü ücretsizdir. Aracın “Emniyetsiz” raporu alması halinde durum en yakın trafik birimine bildiriliyor. Bir ay içinde raporda bulunan kusurlar tamir ettirilip raporla birlikte aynı istasyona gidilmesi gerekir ve yine bu süre içerisinde yapılan muayene için ücret ödenmiyor. Araç sahibi bu süreyi aşarsa; TÜVTURK muayenesine baştan girmek zorunda kalıyor.
Ayrıca LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken Gaz Sızdırmazlık Raporu gerekiyor. LPG/CNG Ruhsatı, “Gaz Sızdırmalık Raporu” yerine kullanılamıyor. Sonuç olarak; araç kullanırken sürüş kusurundan kaynaklanan trafik kazalarını azaltmak ve yol güvenliğini artırmak TÜVTURK"ün ilk amacı olurken, yakıt tüketiminin artmaması, egzoz emisyonlarının azalmasıyla çevreye de duyarlılık gösteriliyor. (Otohaber)