Türkiye'de bir zamanlar popüler olan ancak cep telefonlarına yenik düşen araç telefonları, 1 Ocak 2008'den itibaren ''tarih'' oldu. Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekomünikasyon A.Ş tarafından işletilen ve 17 bin dolayında abonesi bulunan araç telefonlarının kullanımını sona erdirdi.

Telekomünikasyon Kurumu yetkililerinden alınan bilgiye göre, kısaca NMT olarak bilinen (Nordic Mobile Telephone) ve 522 alan kodu ile kullanılan araç telefonlarına ilgi, cep telefonları başta olmak üzere gelişen mobil teknoloji karşısında her geçen gün geriledi.

Türk Telekom tarafından 1985 yılında hizmete sunulan araç telefonları, o dönem pek çok lüks sınıfa giren araca takıldı. Bazı üst düzey kamu yöneticilerinin de yoğun ilgi gösterdiği araç telefonları, kısa sürede 150 bin aboneye ulaştı. Ancak, ilerleyen yıllarda cep telefonlarının etkin ve yoğun kullanımı, araç telefonlarına olan ilgiyi azalttı. Bunun sonucunda, geçen yılsonunda abone sayısı 17 bin dolayına geriledi.

Sistemi, son dönemde Suriye, Irak gibi yakın ülkelere giden nakliyeciler ile otobüs işletmecilerinin yanı sıra balıkçılar ile NMT kapsamına giren bazı şantiyeler kullanıyordu.

Telekomünikasyon Kurumu, frekanstaki kıt kaynağı dikkate alarak, araç telefonları için tahsis edilen frekansı Türk Telekom'dan geri alacağını şirkete bildirdi. Telekomünikasyon Kurumu, 522 alan kodlu araç telefonlarının kullanımını aldığı bu kararla sona erdirdi.

ANONS SİSTEMİ UYARIYOR

Türk Telekom, karar doğrultusunda özellikle cep telefonlarının kapsama alanına girmeyen bölgelerde yoğun kullanıcı bulan araç telefonlarının kullanımını kapattı. Şirket, uygulamanın sona erdiğini abonelere duyurdu.Türkiye'de 415 Mhz üzerinden verilen araç telefonu frekansı, dünyadaki 450 Mhz uygulamalarından daha düşük bazda frekansla hizmet veriyordu. Araç telefonlarının kullanımı teknolojik olarak 1G teknolojisi olarak tanımlanıyor. Günümüzde kullanılan cep telefonları ise 2,5G şeklinde nitelendiriliyor.

Telekomünikasyon Kurumu, araç telefonları için tahsis edilen frekansın boşa çıkmasıyla, bu frekansın hangi alanlar için kullanılabileceğini araştırıyor. Kurum, söz konusu frekansın hangi yöntemle ihale edileceğini ve hangi amaçlara dönük kullanılacağını önümüzdeki dönemde saptayacak. Üzerinde ayrıntılı değerlendirmelerin yapıldığı bu frekansın değerinin 2 milyar doları bulabileceği ifade ediliyor. Bu frekansın gelecekte 3. Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ve kablosuz geniş bant erişime imkan sağlayacak Wimax teknolojisi için kullanılabileceği belirtildi.

GLOBALSTAR, ARAÇ TELEFONLARINI DEĞİŞTİRMEYİ TEKLİF ETTİ

Öte yandan Türkiye'nin milli uydu operatörü Globalstar, kapanan araç telefonlarının yerine abonelere uydu telefonu verilmesi için Telekomünikasyon Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığına başvurdu.Globalstar Genel Müdürü Hüseyin Çağlar, yaptıkları başvuruda, araç telefonlarının daha çok sabit telefonların bulunmadığı ya da cep telefonları açısından kapsama alanı sorunu bulunan yerlerde kullanıldığını, bu nedenle araç telefonu abonelerine uydudan konuşma imkanı sağlanmasını önerdiklerini kaydetti.

Sabit ve mobil iletişimden daha ucuz olan araç telefonlarının kapatılmasıyla oluşan açığın uydu telefonlarıyla doldurulabileceğini vurgulayan Çağlar, Ulaştırma Bakanlığının Evrensel Hizmet Fonu'ndan destek sağlanması halinde araç telefonlarının yerine uydu telefonları verebileceklerini ifade etti. Araç telefonu abonesi olanların aynı numarayla uydu sistemine geçebileceklerini dile getiren Çağlar, uydu telefonlarını bazı teknolojik kitlerin yardımıyla araçlara monte edebildiklerini de belirtti.