Wikileaks'te yayımlanan gizli ABD diplomatik belgelerinde Suudi Arabistan, teröristlerin ana finans kaynağı olarak gösteriliyor.

Guardian gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından imzalanan Aralık 2009 tarihli gizli bir yazıda, "Suudi Arabistan El Kaide, Taliban, Leşker-i Tayyibe ve diğer terörist gruplar için önemli bir mali destek olarak kaldığı için, daha fazlası yapılmalı" deniliyor.

Yazıda Clinton, "Suudi Arabistan'daki bağışçıların dünya çapındaki Sünni terörist grupların en önemli fon kaynağı olduğunu" belirtiyor.

Amerikan belgelerinde, Suudi yetkilileri bu konuda ikna etmede yetersiz kalındığı kaydedilerek, ABD'de terörist unsurlar olarak gösterilen 3 hayır kurumunun Suudi Arabistan tarafından yasaklanmaması eleştiriliyor.

Yazı Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de diğer para kaynakları olarak gösteriyor.

Körfez bölgesinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) diğer bir sorun olarak gösterildiği belgelerde, ocak ayında ABD istihbaratının, iki Taliban üyesinin düzenli olarak, Taliban ile Hakkani örgütlerinin para akladığı BAE'ye gittiklerini öğrendiği belirtiliyor.

Belgelerde Kuveyt de El Kaide ve diğer militan gruplar için "fon kaynağı ve ana geçiş noktası" olarak nitelendiriliyor.

Sözkonusu belgelerin, ABD diplomatlarının, Pakistan ve Afganistan'daki müttefiklere yöneltilen sert eleştirilerin aksine, iş petrol zengini güçlü müttefiklerine gelince kaygılarını kapalı kapılar altında yönelttiklerini gösterdiği de belirtiliyor.

A.A.