Varlık Fonu’nun ardından merkezi bir Ar- Ge Fonu kurulacak. Bu fonla, bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının Ar-Ge harcamaları tek elde toplanacak. Fona, “Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı” adı verilecek. Fonun büyüklüğünün şu an 12 milyar TL olması öngörülüyor. Bakanlıkların Ar-Ge projeleri bu fona gelecek. Daha çok uydu, fırlatma rampası, yerli oto gibi kritik projelere ilişkin Ar-Ge çalışmaları, bu fondan finanse edilecek.


Ar-Ge kaynaklarının etkin kullanımı, tek elden planlanması, yönetilmesi ve izlenmesi için Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabı kurulacak. Başbakan Başkanlığı’nda Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu oluşturulacak. Fonun yönetimine yönelik kararlar da Başbakan başkanlığındaki bu kurulda alınacak.

SANAYİ BAKANLIĞI SORUMLU OLACAK

Ar-Ge fonuna ilişkin hesap, Sanayi Bakanlığı merkez muhasebe birimi nezdinde açılacak. Hesabın yönetimine yönelik işlemler, bakanlık tarafından yapılacak. Edinilen bilgilere göre, özel hesabın büyüklüğü şu anda bütçeden Ar-Ge’ye aktarılan tutara göre 12 milyar TL olacak. Hangi bakanlığın hangi projesine kaynak aktarılacağı, Başbakan başkanlığındaki kurulda belirlenecek. Ar- Ge desteği daha çok uydu projeleri, fırlatma rampası, yerli oto gibi stratejik alanlara kaydırılacak.