iPad taleplerinin azalacağı ve cep telefonu operatörlerinin iPhone'lardaki vergileri düşüreceği spekülasyonlarının etkisiyle Apple Inc.'in hisseleri 5 gündür değer kaybediyor.

Apple'ın ABD'deki ortaklarından Verizon Wireless geçtiğimiz hafta yeni bir telefona geçmek isteyenlerden 30 dolar alacağını açıkladı. New York'taki BTIG LLC'nin analistlerinden Walter Piecyk, Verizon'ın bu hamlesinin, diğer cep telefonu operatörlerinin de vergilerde kesinti gibi adımlarını tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta Apple'ın notunu "nötr"den "alım"a çeviren Piecyk, operatörlerin, Apple'ın şirketleri üzerindeki etkisiyle mücadele etmeye çalıştıklarını belirtti.

Bu yıl 15 Nisan'a kadar toplamda yüzde 49 değerlenmiş olan Apple, yüzde 4.2 kayıpla 19 Ekim'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Apple'ın hisseleri dün 580.13 dolardan kapanarak 13 Mart'tan bu yana en düşüğüne işaret etti.

Wedge Partners'ın analistleri, 13 Nisan tarihli araştırmalarında, Apple'ın yeni nesil iPad'lerinin taleplerinin zayıflamaya başladığını açıkladı. Bu da iPad'lerin satış tahminlerini tutturamayabileceği anlamına geliyor.

Apple'ın en iyi teknoloji olduğunun altını çizen Wedge Partners analistleri, hisselerin daha önce de beklentilerin tutturulmamasından ötürü sert düşüş kaydetmiş olduğunu, bunun ilk çeyrekte bir kez daha tekrarlanabileceğini ve bu sayede Apple'ın hisse fiyatlarının daha gerçekçi seviyelere gerileyeceğini öngördü.