Didim Belediyesince projelendiren ve Yoran Projesi olarak adlandırılan Didim’in ilk yerleşim yeri olan ve Apollon Tapınağı’nın da içerisinde bulunduğu yerde Hisar Mahallesi’nde eyzaj düzenlemesi çalışması başlatıldı. Daha önce Aydem ve Türk Telekom’un yer altı çalışmaların yapıldığı mahallede Didim Belediyesi de üst yapı çalışmalarına başladı.
Aydın Anıtlar Kurulu ve Milet Müze Müdürlüğü’nden alınan izinler doğrultusunda çalışmalar başlarken, çalışmaların başladığı alanda inceleme yapan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Yoran Projesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Kamacı, Yoran Projesiyle Eskiköy olarak bilinen Hisar Mahallesinin yeni bir kimliğe kavuşacağını ve Didim’in sanat ve kültür merkezi haline geleceğini belirterek, “Bu Proje bizim önemsediğimiz projelerden birisi; biliyorsunuz bulunduğumuz bölge sit alanı. Sit alanında böle bir projenin hayat geçmesi gerçekten bizim için çok önemli. Eskiköy yeni bir kimlik kazanacak şimdi; Burada yürüyüş yolları bunun yanı sıra çevre düzenlemesi bahçe mobilyaları bunların tamamını buraya sağlayacağız. Yani dışarıdan gelen turistler yani önceden olduğu gibi böle kırık dökük görüntüler görmeyecek. Yani en azından çevresi düzenlenmiş, bastıklar yer düzgün kaliteli malzemeden yapılmış çalışma görecekler burada… Biz gerek seçim dönemi gerekse daha sonraki dönemlerde yapmış olduğumuz toplantılarda çalışmalarda verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Tabii bu işler kolay olmuyor. Bunların ekonomik boyutu var; hukuki boyutu var. Bunları bir araya getirip te çalışmak gerçekten çok zor ama biz bunları bir bir başarıyoruz. Didimlilere Didim halkına vermiş olduğumuz sözleri ve Didimlilere güzel bir Didim bırakma sözümüzün arkasında duruyoruz. Çalışmalarımızı bütün hızıyla sürüyor ve Eskiköy’de 2 ay sonra yeni bir çevre ile karşılaşacaksınız” dedi.
“ESKİKÖY BİR KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLACAK.”
Başkan Kamacı, çalışmaların 10-15 kişilik bir ekiple sürdürüleceğini belirterek, “Bilindiği üzere Telekom ve Aydem’in kabloları yer altına alındı. Burada sadece çevre de aydınlatma var. Bulunmuş olduğumuz sokağın aydınlatmasını özel aydınlatma araçlarıyla belediyemiz tarafından yapılacak. Çevre düzenlemesi, Peyzajı ve oturma grupları hepsi bir kompsette olacak. Şu an buraya küp taşı döşüyoruz. Kaliteli bir malzeme ve yüzyıllar boyu kullanılabilecek bir malzemeyle tapınağın etrafını yapıyoruz. Burada bu çalışma tapınakla da bütünleşmiş olacak. Bunun yanında var olan tescilli binalarında restorasyonu söz konusu; bizim belediyemize ait olan 3 tane binada bu çalışma içinde yer alacak. Orada da biz kent müzesi, şapel, sergi sarayı ve salonları açacağız. Eskiköy bir kültür ve sanat merkezi olacak. Bundan sonra etkinliklerimizin büyük bir kısmını da burada yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“YARGILANMAYI ANLAYAMIYORUM”
Didim Belediyesi’nin geçmiş yıllarda çalışma yapılan sokağın başına asfalt dökmesi nedeniyle mahkemeye verildiğini ve konuyla ilgili belediye yetkililerinin ceza aldığını hatırlatan gazetecinin sorusuna yanıt veren Başkan Kamacı, “O zaman asfaltın üzerine asfalt atılmıştı ama maalesef o konuda Başkan Yardımcımız Ahmet bey ceza aldı. Şimdi burada bu yapılan çalışmada yani müze kontrolünde yapılan bir çalışma; burada 60 cm- 80 cm kazıldı.ama bu dolma toprak yani demek ki insanların burada binaların üzerinde kiremitleri çatıyı değiştirdiğinde bir şey olmuyor yerinde altında bir şey olmuyor. Tabii ki buranın tarihi ve kültürel yerleri çok fazladır, bir eski yerleşim birimidir. Burada sondajlar yapılıp eski tarihi kalıntılar varsa bulunmalı bunlar su yüzüne çıkmalı bizim bu konuda bir itirazımız yok ama burada Didim’de özellikle Hisar Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın bu masumane taleplerinden dolayı yargılanmış olmalarından dolayı da ben bunu anlayamıyorum gerçekten. Bu konuda özellikle burada yaşayan insanlara yasal anlamda yada buradaki idare anlamında toleranslı davranmalı diye düşünüyorum. Çünkü bu kadar yer kazıldı; bir tane eski esere rastlanılmadı burada. Alman Arkeoloji Enstitüsünden bile bu çalışmalara kontrole geldiler. Onlarda işlerini tamamlayıp gittiler” dedi.
Yoran Projesi çalışmaların toplam 4 bin metrekare alanda yapılacağı ve çalışmaların yaklaşık 250 bin TL’ye mal olacağı öğrenildi.Başkan Kamacı daha sonra çalışmaları yerinde incelerken, Fen İşleri Müdürü Aynur Gönül ve KUDEB Sorumlusu ve Sanat Tarihçisi Başak Kamacı’da incelemelere katıldı.