Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, 2011 yaz dönemi kazıları çerçevesinde Apollon Tapınağı'nda geçmişte yapılan restorasyon çalışmasını gözden geçirme ve çevre düzenleme çalışmalarını yüzde 99 oranında tamamladı.
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı antik kentin simgesi olan Apollon Tapınağı'nın hem yeniden yapılandırılması hem de geçmişte yapılan restorasyonunu gözden geçirme çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Side Antik Kent ve Apollon Tapınağı'nda yaptıkları çalışmalarda hem bilimsel çalışma yapmak hem de arkeoloji turizmine hizmet etmek olduğunun altını çizen Alanyalı, tapınağın korunmasına yönelik yaptıkları çalışmaların yüzde 99'nu tamamladıklarını kaydetti.
Apollon Tapınağı'nın yanında bir tapınağın daha olduğunu belirten Alanyalı, tapınaklar çevresinde yaptıkları çevre düzenlemesi ile bölgedeki tarihi eserlerin daha düzenli bir şekilde görülebileceğini ifade etti. Alanyalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl yaptığımız çalışmalarda Apollon Tapınağı'nın mevcut yapılmış olan restorasyonunu yeniden gözden geçirdik. Yeniden gözden geçirme ve korunmasına yönelik çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. Ayrıca Tüke Tapınağı'nı yeniden ayağa kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Side Antik Kent'te 1966 yılından bu yana kazı çalışması yapılmadığı için şehrin önemli bir bölümü toprak altında. Anadolu Üniversitesi'nin son 3 yıl içinde antik kent içinde yaptığı kazı çalışmalarda bölgede M.Ö. 5'nci yüzyıla ait hayata dair bilgilere ulaştık." Alanyalı, Side Antik Tiyatrosu C mekanı ahşap kapısını da aslına uygun bir şekilde yapımının da devame etiğini kaydetti.
 
SİDE'Yİ SİDE YAPAN ANA UNSUR ARKEOLOJİK ZENGİNLİĞİ
Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Side Antik Kent'te tarihi eserlerin korunması ve tapınakların yeniden ayağa kaldırılması çalışmalarında Anadolu Üniversitesi'ne tam destek verdiklerini söyledi. Side'nin Türk turizminin yurtdışına açılan ilk penceresi olduğunu belirten Uçar, kentin simgesi olan Apollon Tapınağı'nın aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yurtdışı turizm fuarlarında tanıtılan eserler arasında yer aldığını kaydetti. Apollon Tapınağı yanı başında Athena Tapınağı'nında bulunduğunu hatırlatan Uçar, tapınaklar bölgesinde yapılan çevre düzenlemesiyle Side'de arkeoloji turizmin daha etkin hale geleceğini söyledi. Uçar, "Side'yi diğer turizm beldelerinde ayıran en önemli tarihi ve arkeolojik zenginliğidir. Side'yi Side yapan ana unsurda budur. Anadolu Üniversitesi'nin tarihi şehirde yaptığı tarihi eser kaldırma çalışmalarına imkanlarımız doğrultusunda yardımcı oluyoruz. Tüke Tapınağı'nın kaldırılmasını belediyemizin imkanları ile yapıyoruz." diye konuştu.