Avrupa Parlamentosu"nun (AP) üç milletvekilinin, kendilerini "Lobici" olarak tanıtan gazetecilerin isteklerini yerine getirerek çeşitli ücretler talep ettikleri ortaya çıktı.

Daha önce ülkelerinde bakanlık yapmış olan üç parlamenter, kimliklerini gizleyen "The Sunday Times"in muhabirlerinin istekleri üzerine AP"de görüşülen çeşitli raporlara "değişiklik önergeleri" sundular ve daha sonra ücretlerini talep eden notlar yolladılar. Parlamenterlerin notları, gazeteciler tarafından belgelendi.

The Sunday Times muhabirleri, bir lobi şirketinde görevli olduklarını belirterek bazı AP üyelerine yılda "100 bin Euro" karşılığında kendilerine çalışma teklifini götürdüler. Aralarından üçü bu teklifi kabul etti. Romanya"nın eski Başbakan Yardımcılarından olan ve halen AP üyeliği görevini yürüten Adrian Severin"in, sahte lobicilerin istediği değişiklik önergesini sunduktan sonra, "Önergeyi zamanında sundum. 12 bin Euro tutarındaki ücreti gönderin" ifadesinin yer aldığı bir not gönderdiği ortaya çıktı.

Slovenya"nın eski Dışişleri Bakanlarından Zoran Thaler"in de benzer bir girişimi gerçekleştirdikten sonra paranın Londra"da bulunan bir şirket hesabına gönderilmesini talep ettiği bildirildi. Avusturya"nın eski İçişleri Bakanı olan ve AP milletvekilliği görevini yürüten Ernst Strasser de, AP"deki bir komisyonda görüşülen bir konuyu takip ederek, değişiklik önergesi sunduğu ve kararı, lobicilerin istekleri doğrultusunda aldırdığı belirtildi. Avusturyalı milletvekilinin sahte lobicilere, paranın ilk taksiti olan 25 bin Euro"yu Avusturya"daki bir banka hesabına yatırılmasını istediği bildirildi.

Soruşturma açılıyor

The Sunday Times"in konuyla ilgili yayınından sonra Adrian Severin, “yasadışı bir davranışta bulunmadığını” söyledi. Strasser ve Thaler ise, kendilerini lobici olarak tanıtan kişilerin gazeteci olduğunu bildiklerini ifade ettiler.

AP Başkan Yardımcısı Diana Wallis, konuyla ilgili bir soruşturma açılacağını belirtti.

Zeynel LÜLE/Hürriyet