Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anzer balının 3 bin ile 3500 rakım arasındaki yaylada 150'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretildiğini belirtti.

HAVA ŞARTLARI BAL ÜRETİMİ İÇİN ÇOK UYGUN

Geçen yıl üretilen bin 600 kilogram baldan yaklaşık bir tonun tescillenerek kilosunun 620 liradan satıldığını anımsatan Çatır, ''Bal üretimi genellikle 20 Mayıs ile 20 Ağustos tarihleri arasında yapılıyor. Söz konusu tarihler arasında hava şartlarının iyi gitmesi halinde bol çiçek oluyor, bu da bal miktarını artırıyor. Ancak bu yıl bu tarihler arasında hava şartları bal üretimi için çok uygun olmadı'' dedi.

Çatır, sağımına başlanan balın kooperatif aracılığıyla tescillenmesi için Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne analize gönderileceğini kaydederek, ''Bu yıl 300 kilogram kadar Anzer balı elde edebileceğimizi tahmin ediyorum. Balın kilosunu ise 640 liradan satmayı kararlaştırdık. Geçen yıl 150 kilogram polenden ise 100 kilogramını tescilleyerek satmıştık. Geçen yıl kilosu 820 lira olan polenin fiyatına bu yıl zam yapmadık'' diye konuştu.

ANZER BALINDA REKOR ORAN

Hava şartlarının kötü gitmesinin bal rekoltesini düşürdüğünü dile getiren Çatır, şöyle devam etti:

''Geçen yıl Anzer balında rekor bir oran vardı. Bir ton balın satışını kısa sürede tamamladık. Siparişleri karşılamada zorlandığımız dönemler de oldu. Bu yıl ise beklentimiz çok düşük. Henüz talepleri tam olarak almasak dahi 500 kilogram bal siparişi var. Devlet büyükleri ve yurt dışı siparişleri de henüz gelmedi. İşimiz çok zor. Bu yıl talepleri yarım kilogram olarak değerlendirebiliriz.''

Şükrü Çatır, Anzer balı adı altında piyasaya kaçak olarak sokulan ballar olduğuna dikkati çekerek, ''İnternet sitelerinde veya herhangi bir ilde, bakkallarda Anzer balı adı altında bal satılıyor. Balın marka tescili kooperatifimize aittir, ballar da sadece kooperatifimiz tarafından yapılmaktadır. Bayimiz ise yoktur. Üretilen ve tescil edilen balın miktarı ve satış fiyatı bellidir. Vatandaşlar bu tür firmalara aldanmasın'' diye konuştu.