15 yıldır artistik cimnastik yapan, 5 yıl da milli takım formasını giyen ve Türkiye’ye sayısız madalya kazandıran 20 yaşındaki Yunus Emre Uyar, geçen yıl Avrupa Şampiyonası için Milli Takım hazırlık kampına katıldı. Uyar, Bolu’da yapılan kamp sırasında, ’paralel bar’ adlı cimnastik aletinden dengesini kaybedip 2 metre yükseklikten düştü. Boynunun üzerine düşmesi sonucu omiriliği zarar gören Uyar, ilk olarak Bolu İzzet Baysal Üniversitesi’nde tedavi gördüğünü, ardında da Ankara İbni Sina Hastanesi’ne sevk edilerek burada omirilik ve kök hücre ameliyatı yapıldığını belirtti. 
 
Yaklaşık 5 ay burada yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü, bu süreç içinde yatakta fizik tedavisi uygulandığını, daha sonra Dış Kapı Hastanesi ve GATA’da fizik tedavisi gördüğünü söyledi. Tedavinin ardından el ve ayaklarını hareket ettirmeye başladığı için taburcu olduğunu ve bir süre evde tedaviyi devam ettirdiğini kaydeden Yunus Emre Uyar, geçen Kasım ayından itibaren de evde bulunduğunu ve hiçbir tedavi görmediğini belirtti. 
 
’İHTİYAÇLARIMI GÖREBİLMEK İSTİYORUM’ 
Rusya ve Almaya’dan gelen fizyoterapistelerin muayane ettiğini belirten Yunus Emre Uyar, "Kaslarımda haraket olduğunu tespit ettiler. 6- 7 aylık sıkı bir çalışma sonucu kendi ihtiyaçlarımı kendimin görebileceğimi söylediler. Yurt dışında bu tedavinin gerçekleştirilebileceğini bildirdiler. Bu tedavinin masraflı olacağını söylediler. Ancak benim ve ailemin maddi durumu yerinde değil. Bu tedaviyi gerçekleştirebilmek için yetkililerle girişimlerde bulunduk. Ama bir sonuç çıkmadı. Halen evde yatıyorum" diye konuştu. 
 
HERKES DESTEĞİNİ ÇEKTİ 
Türkiye’ye birçok madalya kazandırdığını ifade eden Yunus Emre Uyar, "Artık bizimle kimse ilgilenmiyor. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor. Belli bir aşamadan sonra umutlar azalıyor. Kasların ve kemiklerin erimemesi, haraketlerin kısıtlanmaması için biran önce fizik tedaviye başlanılması gerekiyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu yetkilileri de kaza yaşandıktan sonra benim için her türlü desteği vereceğini bildirdi. Kazanın ilk aylarında ilgilendiler. Sağlık giderlerini ve tekerlekli sandalye gibi ihyitaçlarımı karşıladılar. Daha sonra ilgilenemediler. Ama Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nü devreye sokarak bazı ihtiyaçlarımızı karşılattık. Şimdi de tamamen desteklerini çektiler" diye konuştu. 
 
BAŞBAKAN’A DOSYA VERDİK 
Yunus Emre’nin evde bakımıyla yakından ilgilenen ağabeyi Uğur Uyar ise fizik tedavi süreci için tüm kapıların yüzlerine kapandığını öne sürdü. Ağabey Uyar, şunları söyledi: "Yurt dışından gelen fizyoterapistler 6-7 aylık bir fizik tedavinin ardından Yunus Emre’nin kendi ihtiyaçlarını görebilecek şekile gelebileceğini söylediler. Ama kardeşimin bundan sonraki fizik tedavi süreci tamamen maddiyata dayanıyor. Yunus Emre’nin durumunu anlatan bir dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Dışişleri Bakanlığına da verdik. Ama şu ana kadar hiç bir neticeye ulaşamadık. 
 
Yunus Emre’nin biran önce sıkı bir fizik tedaviye ihtiyacı var. Ama ne arayan var, ne soran var. Kardeşim kaderine terk edildi. Ne Federasyondan ne de Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nden arayan ve soran yok. Almanya Münih’te ve İsveç’te bulunan hastanelerde bu fizik tedavinin yapılabileceği bildirildi. Hastanenin günlük maliyeti 1000 Euro ve 6 ay tedavi süreci var." 
 
Uğur Uyar, kardeşi sakatlandıktan sonra YÖK tarafından milli sporcular için verilen 720 TL’lik maaşın ve GSGM tarafından yine milli sporcular için verilen 420 TL’lik maaşın da kesildiğini sözlerine ekledi. (DHA)